Wykonanie
SkładnikiBiałe
szparagi - 1 pęk
Woda - 3 szkl.
Cukier - 0,5 szklanki
Ocet - 0,5 szkl
Ziele angielskie - 2 szt
Sól - 1 łyżeczka
Szparagi obieramy, urywamy końcówki. Następnie układamy je równo w słoiku (do każdego słoika dodajemy jedno
ziele angielskie).
Gotujemy
wodę z
cukrem, gdy
cukier się rozpuści dodajemy
ocet i łyżeczkę
soli.
Zalewę doprowadzamy do wrzenia. Następnie zalewamy nią całe
szparagi. Zamykamy słoiki i odstawiamy do góry dnem, aby się zassały. Po chwili wstawiamy je do wysokiego garnka zalewamy w 2/3
wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez ok 10 do 15 minut.
Szparagi gotowe są do spożycia po ok 3 dniach.SMACZNEGO !