ßßß Cookit - przepis na Sposób przygotowania

Sposób przygotowania

nazwa

Wykonanie

Składniki
Białe szparagi - 1 pęk
Woda - 3 szkl.
Cukier - 0,5 szklanki
Ocet - 0,5 szkl
Ziele angielskie - 2 szt
Sól - 1 łyżeczka
Szparagi obieramy, urywamy końcówki. Następnie układamy je równo w słoiku (do każdego słoika dodajemy jedno ziele angielskie).
Gotujemy wodę z cukrem, gdy cukier się rozpuści dodajemy ocet i łyżeczkę soli.
Zalewę doprowadzamy do wrzenia. Następnie zalewamy nią całe szparagi. Zamykamy słoiki i odstawiamy do góry dnem, aby się zassały. Po chwili wstawiamy je do wysokiego garnka zalewamy w 2/3 wodą i gotujemy na wolnym ogniu przez ok 10 do 15 minut. Szparagi gotowe są do spożycia po ok 3 dniach.
SMACZNEGO !
Źródło:http://trochesmaku.pl/szparagi-w-occie