ßßß
Spód:- 1 szklanka mąki- 1/2 szklanki cukru- szczypta soli- 1/2 kostki masła- 1-2 łyżki śmietany 12% lub 18%- 4 żółtkaWszystko zagnieść , włożyć do zamrażalnika lub lodówki na 20-30 min. Następnie rozłożyć ciasto na tortownicy. Włoźyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i podpiec ok.15-20 min do zrumienienia.Masa serowa:- 1 kg sera w wiaderku- 200 ml śmietany 30%- 3 żółtka- 2 budynie śmietankowe- 2-3 łyżki oleju- łyżeczka proszku do pieczenia- 1 szklanka cukru- 1/2 szklanki mlekaŚmietanę 30% ubić na sztywno. Ser i resztę składników wymieszać ze sobą na końcu wmieszać ubitą śmietanę, Gotową masę wylać na podpieczone ciasto. piec ok.50-60 min.Beza:- 7 białek- 1 szklanka cukruBiałka ubić na sztywno z cukrem i 10-15 min przed wyjęciem sernika wylać bezę i piec do zarumienienia. KONIECZNIE STUDZIĆ PRZY LEKKO UCHYLONYCH DRZWICZKACH PIEKARNIKA OK.30 MIN ( ja niestety za szybko wyjęłam i beza opadła :( )SMACZNEGO !