Wykonanie
Składniki:(na 10 babeczek)- ½ szklanki prażonych
płatków migdałów (ok. 55 g),- ½ szklanki prażonych
orzechów laskowych (ok. 55 g),- 12 suszonych fig (ok. 170 g),- opakowanie
serka śmietankowego President 4% tłuszczu (ok. 350 g),- 2 łyżeczki
cukru pudru (ok. 10 g),- 1 łyżeczka agaru,- ziarenka
laski wanilii,- szklanka
malin ok. (120 g).Sposób przygotowania:1. Miksujemy
orzechy,
migdały i
figi na gładką masę.2. Wylepiamy foremki przygotowaną masą i wstawiamy do lodówki na ok. 12 h.3. Mieszamy
serek z
cukrem pudrem, agarem (rozpuszczonym w 2 łyżkach ciepłej
wody), ziarenkami
wanilii i wstawiamy do lodówki na ok. 12 h.4. Babeczki napełniamy kremem i dekorujemy
malinami.

Babeczki z suszonych fig są bogate w:- błonnik pokarmowy, który
daje uczucie sytości i obniża poziom cholesterolu,- potas (pochodzący z suszonych fig), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych,- magnez (pochodzący z
orzechów), który pozytywnie wpływa na koncentracje,- wapń (pochodzący z
serka), który odpowiada za prawidłową budowę kości.Wartość odżywcza jednej porcji:

Porcja waży: ok. 75 gEnergia: 170 , 02 kcal
Białko: 9,21 gTłuszcz: 2 , 21 gWęglowodany: 18 , 94 gBłonnik pokarmowy : 4 , 21 gSmacznego i zdr owegoTrójko lorowa Tęcza