ßßß Cookit - przepis na Babeczki z suszonych fig

Babeczki z suszonych fig

nazwa

Wykonanie

Składniki:
(na 10 babeczek)
- ½ szklanki prażonych płatków migdałów (ok. 55 g),
- ½ szklanki prażonych orzechów laskowych (ok. 55 g),
- 12 suszonych fig (ok. 170 g),
- opakowanie serka śmietankowego President 4% tłuszczu (ok. 350 g),
- 2 łyżeczki cukru pudru (ok. 10 g),
- 1 łyżeczka agaru,
- ziarenka laski wanilii,
- szklanka malin ok. (120 g).
Sposób przygotowania:
1. Miksujemy orzechy, migdały i figi na gładką masę.
2. Wylepiamy foremki przygotowaną masą i wstawiamy do lodówki na ok. 12 h.
3. Mieszamy serek z cukrem pudrem, agarem (rozpuszczonym w 2 łyżkach ciepłej wody), ziarenkami wanilii i wstawiamy do lodówki na ok. 12 h.
4. Babeczki napełniamy kremem i dekorujemy malinami.
Babeczki z suszonych fig są bogate w:
- błonnik pokarmowy, który daje uczucie sytości i obniża poziom cholesterolu,
- potas (pochodzący z suszonych fig), który reguluje przewodzenie bodźców nerwowych,
- magnez (pochodzący z orzechów), który pozytywnie wpływa na koncentracje,
- wapń (pochodzący z serka), który odpowiada za prawidłową budowę kości.
Wartość odżywcza jednej porcji:
Porcja waży: ok. 75 g
Energia: 170 , 02 kcal
Białko: 9,21 g
Tłuszcz: 2 , 21 g
Węglowodany: 18 , 94 g
Błonnik pokarmowy : 4 , 21 g
Smacznego i zdr owego
Trójko lorowa Tęcza
Źródło:http://trojkolorowakuchnia.blogspot.com/2013/10/babeczki-z-suszonych-fig.html