Wykonanie

W takie dni jak ten dzisiejszy, nic tak nie poprawi humoru jak kawałek pysznego i delikatnego sernika. Smakuje on po prostu jak zapieczone tiramisu. Posypany na koniec pestkami
granatu jest wyśmienity. Zachęcam do pieczenia :)

/tortownica o średnicy 21 cm/100g
biszkoptów do tiramisu1/4 filiżanki
espresso500g
mascarpone200g
sera twarogowego2
jajka1 łyżeczka
kakao1/2 szklanki
cukru trzcinowegodo podania: 1/2
owocu granatuFormę wyłożyć papierem do pieczenia. 2/3
biszkoptów zamoczyć w
kawie i wyłożyć na dno formy. Posypać połówką łyżeczki
kakao.
Mascarpone zmiksować z
serem twarogowym,
cukrem i
jajkami na gładką masę. Przelać jej połowę na przygotowane wcześniej
biszkopty. Następnie poukładać na
masie połamane na połówki i zamoczone w
kawie biszkopty. Posypać je resztą
kakao. Wylać na nie pozostałą masę
serową. Na najniższej półce w piekarniku ustawić naczynie ze wrzącą
wodą. Wyżej postawić blachę z sernikiem. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Studzić sernik w piekarniku z otwartymi drzwiczkami przez około 1 godzinę. Następnie wyjąć i ostudzić na zewnątrz. Wstawić do lodówki najlepiej na noc. Przed podaniem posypać ziarenkami
granatu.Smacznego!

