Wykonanie
Formę o wymiarach 40x30 smarujemy
masłem lub
margaryną i posypujemy
mąką.Składniki na kruszonkę:4 łyżki
masła,4 łyżki
cukru pudru,8 łyżek
mąki.Wykonanie:Wszystkie składniki wysypujemy do miski i widelcem lub palcami wcieramy w
masło do momentu aż osiągnie konsystencje okruchów.Składniki na ciasto:1 szklanka
jogurtu2/3 szklanki
oleju4 szklanki
mąki4
jajka1 szklanka
cukru pudru4 łyżeczki
proszku do pieczenia1 opakowanie
cukru wanilinowego1 kg
śliwekWykonanie:Składniki suche dajemy do jednej miski i mieszamy ze sobą. Składniki mokre do drugiej i również mieszamy ze sobą. Składniki suche łączymy z mokrymi i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki. Układamy na nim wydrylowane i przecięte na pół
śliwki. Posypujemy kruszonką. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 50 minut (do zrumienienia kruszonki).