ßßß
Formę o wymiarach 40x30 smarujemy masłem lub margaryną i posypujemy mąką.Składniki na kruszonkę:4 łyżki masła,4 łyżki cukru pudru,8 łyżek mąki.Wykonanie:Wszystkie składniki wysypujemy do miski i widelcem lub palcami wcieramy w masło do momentu aż osiągnie konsystencje okruchów.Składniki na ciasto:1 szklanka jogurtu2/3 szklanki oleju4 szklanki mąki4 jajka1 szklanka cukru pudru4 łyżeczki proszku do pieczenia1 opakowanie cukru wanilinowego1 kg śliwekWykonanie:Składniki suche dajemy do jednej miski i mieszamy ze sobą. Składniki mokre do drugiej i również mieszamy ze sobą. Składniki suche łączymy z mokrymi i dokładnie mieszamy. Ciasto przekładamy do foremki. Układamy na nim wydrylowane i przecięte na pół śliwki. Posypujemy kruszonką. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 50 minut (do zrumienienia kruszonki).