Wykonanie
W naszej diecie nie może zabraknąć wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które chronią nas przed wieloma groźnymi chorobami krążeniowymi. Polacy spożywają za mało ryb i ma to zdaje się swoje odbicie w liczbie zachorowań na: miażdżycę, zawały, udary i inne tego rozmiaru zagrożenia. Dobre tłuszcze pomagają regulować ciśnienie i utrzymywać odpowiedni poziom cholesterolu, dodatkowo wspomagają proces odchudzania i zapobiegają odkładaniu
tkanki tłuszczowej.Dziś zapraszam na przepyszny tatar zawierający dwa składniki bardzo bogate w "dobre" tłuszcze.
Śledzie - choć są tłuste to jednocześnie niskokaloryczne, bogate w kwasy omega3. Do
śledzi dodamy
olej lniany - fenomenalny, niezbędny w mojej ocenie produkt w kuchni każdej osoby zagrożonej problemami krążeniowymi. Pośród
olejów nie ma sobie równych jeśli chodzi o bogacwo dobrych kwasów tłuszczowych.Uwaga!
Olej lniany można spożywać wyłącznie na zimno. Nie wolno go podgrzewać, a tym bardziej na nim smażyć .Dodawajmy go do sałatek, można też skropić gotowe danie.Składniki:4 małe płaty
śledzia (około 0,3 kg)1 duże
jabłko2 łyżki
oleju lnianego2 łyżki posiekanego
koperkusok z ćwiartki
limonkipół małej
cebuli lub kilka
cebulek marynowanychzimna
wodaPrzygotowanie:
Śledzia namoczyć w zimnej wodzie kilka godzin. Opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Rybę pokroić w drobną kostkę, dodać pokrojone w kostkę podobnej wielkości
jabłko i od razu skropić
sokiem z limonki. Wymieszać.Dodać pokrojoną
cebulę, posiekany
koperek i polać
olejem. Wszystko dokładnie wymeiszać.Podawać z
razowym chlebem, gotowanymi lub pieczonymi
ziemniakami, ja czasem jem również z
kaszą gryczaną (nie każdemu pasuje takie połączenie)Smacznego!