ßßß Cookit - przepis na Tatar śledziowy na obniżenie cholesterolu

Tatar śledziowy na obniżenie cholesterolu

nazwa

Wykonanie

W naszej diecie nie może zabraknąć wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, które chronią nas przed wieloma groźnymi chorobami krążeniowymi. Polacy spożywają za mało ryb i ma to zdaje się swoje odbicie w liczbie zachorowań na: miażdżycę, zawały, udary i inne tego rozmiaru zagrożenia. Dobre tłuszcze pomagają regulować ciśnienie i utrzymywać odpowiedni poziom cholesterolu, dodatkowo wspomagają proces odchudzania i zapobiegają odkładaniu tkanki tłuszczowej.
Dziś zapraszam na przepyszny tatar zawierający dwa składniki bardzo bogate w "dobre" tłuszcze. Śledzie - choć są tłuste to jednocześnie niskokaloryczne, bogate w kwasy omega3. Do śledzi dodamy olej lniany - fenomenalny, niezbędny w mojej ocenie produkt w kuchni każdej osoby zagrożonej problemami krążeniowymi. Pośród olejów nie ma sobie równych jeśli chodzi o bogacwo dobrych kwasów tłuszczowych.
Uwaga!
Olej lniany można spożywać wyłącznie na zimno. Nie wolno go podgrzewać, a tym bardziej na nim smażyć .
Dodawajmy go do sałatek, można też skropić gotowe danie.
Składniki:
4 małe płaty śledzia (około 0,3 kg)
1 duże jabłko
2 łyżki oleju lnianego
2 łyżki posiekanego koperku
sok z ćwiartki limonki
pół małej cebuli lub kilka cebulek marynowanych
zimna woda
Przygotowanie:
Śledzia namoczyć w zimnej wodzie kilka godzin. Opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym.
Rybę pokroić w drobną kostkę, dodać pokrojone w kostkę podobnej wielkości jabłko i od razu skropić sokiem z limonki. Wymieszać.
Dodać pokrojoną cebulę, posiekany koperek i polać olejem. Wszystko dokładnie wymeiszać.
Podawać z razowym chlebem, gotowanymi lub pieczonymi ziemniakami, ja czasem jem również z kaszą gryczaną (nie każdemu pasuje takie połączenie)
Smacznego!
Źródło:http://fit-appetit.blogspot.com/2015/11/tatar-sledziowy-na-obnizenie.html