Wykonanie

Chyba najpopularniejszym farszem do
udek kurczaka są usmażone z
cebulą pieczarki. Ja proponuję farsz zrobiony z
kaszy gryczanej.Udka najpierw trzeba wyluzować czyli usunąć z nich kości. Nie jest to takie trudne jak się wydaje, wystarczy tylko dobra instrukcja i trochę cierpliwości. Trzeba tylko uważać, żeby nie przeciąć skóry. Jak wyluzować
udka kurczaka można znaleźć np. TUTAJ . Ja zostawiłam końcówkę kostki, żeby nie trzeba było ją dodatkowo spinać.Składniki:3
udka kurczaka2
cebule2 ząbki
czosnkuboczek wędzony - według własnych preferencji½ szklanki
kaszy gryczanejsólpieprz1
liść laurowypapryka ostra i słodka
oreganobazyliawykałaczkiWykonanie:
Kaszę ugotować z
liściem laurowym, liść usunąć z ugotowanej
kaszy.Udka wyluzować, skropić
oliwą, natrzeć
papryką,
solą i
pieprzem, odstawić do lodówki na co najmniej 30 minut.
Boczek i
cebulę pokroić w kostkę. Suchą patelnię rozgrzać i usmażyć na niej
boczek. Dodać
cebulę i
czosnek przeciśnięty przez praskę, smażyć aż
cebula się zeszkli.Do
boczku z
cebulą dodać
kaszę, doprawić
solą i
pieprzem, wymieszać.Udka faszerować farszem a następnie spiąć wykałaczkami.Udka ułożyć spiętą stroną do dołu w wysmarowanym tłuszczem naczyniu żaroodpornym, posypać
oregano,
bazylią i
papryką. Naczynie przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 o C. Piec pod przykryciem przez 40 minut a następnie bez przykrycia do momentu aż skórka będzie chrupiąca.
