ßßß
TORCIK WIŚNIOWY.SKŁADNIKI;Biszkopt:3 jajka2 łyżki czubate mąki1 łyżka mąki ziemniaczanej2 łyżki kakao2 łyżki cukruKrem;250 g serka mascarpone200 g śmietany 30%1 słoik wiśni2 łyżki mąki ziemniaczanejPRZYGOTOWANIE;
Biszkopt: Ubijamy białka na sztywno i dodajemy rozmącone żółtka z cukrem odstawiamy mikser. Mieszamy wszystkie suche składniki. Pomalutku dodajemy przesiane przez sitko do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Pieczemy w180C przez 30 minut.
Cały słoik wiśni przelewamy do garnka odlewamy 3 łyżki soku -do ponczu. Gotujemy dodając mąkę ziemniaczaną- możemy rozpuścić w 2 łyżkach soku.Tak powstałą frużelinę odstawiamy do wystudzenia.
Śmietanę ubijamy na sztywno i małymi porcjami dodajemy serek. Możemy dodać cukier waniliowy- ja nie dodałam nie lubię zbyt słodkich mas.
Ostudzony biszkopt dzielimy na dwa płaty i każdy nasączamy ponczem: 3 łyżki soku +2 łyżki likieru wiśniowego.Na spód smarujemy połowę kremu na to wykładamy połowę frużeliny. Przykrywamy drugim płatem i powtarzamy czynność.
Teraz pozostaje tylko udekorować nasz torcik. Ja użyłam pokruszonych pierników. Gotowe.SMACZNEGO!!!