Wykonanie
28 Listopad 2015Witam. Dzisiaj przyszła mi ochota na
czekoladowy torcik ale podczas pieczenia
biszkoptu pomyślałam o torciku szwarcwaldzkim. Proponuje Wam moją szybką wersje torciku tradycyjnego dla kuchni niemieckiej.Moja wersja nie jest słodka, bardzo delikatna i przyjemnie rozpływa się w ustach. Gorąco polecam.
TORCIK
WIŚNIOWY.SKŁADNIKI;
Biszkopt:3
jajka2 łyżki czubate
mąki1 łyżka
mąki ziemniaczanej2 łyżki
kakao2 łyżki
cukruKrem;250 g
serka mascarpone200 g
śmietany 30%1 słoik
wiśni2 łyżki
mąki ziemniaczanejPRZYGOTOWANIE;
Biszkopt: Ubijamy
białka na sztywno i dodajemy rozmącone
żółtka z
cukrem odstawiamy mikser. Mieszamy wszystkie suche składniki. Pomalutku dodajemy przesiane przez sitko do masy jajecznej i delikatnie mieszamy. Pieczemy w180C przez 30 minut.
Cały słoik
wiśni przelewamy do garnka odlewamy 3 łyżki soku -do ponczu. Gotujemy dodając
mąkę ziemniaczaną- możemy rozpuścić w 2 łyżkach soku.Tak powstałą frużelinę odstawiamy do wystudzenia.
Śmietanę ubijamy na sztywno i małymi porcjami dodajemy
serek. Możemy dodać
cukier waniliowy- ja nie dodałam nie lubię zbyt słodkich mas.
Ostudzony
biszkopt dzielimy na dwa płaty i każdy nasączamy ponczem: 3 łyżki soku +2 łyżki
likieru wiśniowego.Na spód smarujemy połowę kremu na to wykładamy połowę frużeliny. Przykrywamy drugim płatem i powtarzamy czynność.
Teraz pozostaje tylko udekorować nasz torcik. Ja użyłam pokruszonych pierników. Gotowe.SMACZNEGO!!!