Pącz ki nadają się na wiele okazji, nie tylko na Tłusty Czwartek . U mnie pojaw iaj ą się co roku w okolicach Andrzejek. Tym razem w wersji z powid łami.Składniki:- 3 szklanki mąki pszennej- 1/3 kostki masła- 3/4 szklanki mleka- 1/3 szklanki cukru- 5 jaj- czubata łyżka drożdży- 1/2 łyżeczki soli- olejek migdałowy- szklanka powideł śliwkowych- 2 kostki smalcuLukier:- 1/2 szklanki cukru pudru- 6 łyżek mlekaWykonanie:1. Mleko lekko podgrz ewam . Doda ję drożdże, 2 łyżki cukru i mieszam . Przykry wam ręczniczkiem i odstawiam w ciepłym miejscu.2. Jajka - oddziel am żółtka od białek. Białka ubi jam na sztywną pianę. Żółtka u cieram z cukrem i solą.3. Mąkę przes iewam lub po prostu wsyp uję do dużej miski. Doda ję wcześniej przygotowane żółtka i białkową pianę. Mieszam . Doda ję kilka krop elekolejku migdałowego.4. Do masy wlewam wyrośnięte drożdże. Dokładnie mieszam.5. Masło rozpu szczam na wolnym ogniu. Studzę.6. Tłuszcz wl ewam do ciasta i miesza m do całkowitego wchłonięcia się.7. Ciasto przykr ywam i odstawi am do wyrośnięcia.8. Po ok. godzinie ciasto prze k ładam na stolnicę. Formuję na kształt wałka i tnę na około 25 kawałków.9. Każdy z kawałków spłaszcz am dłońmi. U kładam na środku łyżeczkę marmolady i pozostawi am do wyrośnięcia.10. Pączki pie kę w gorącym smalcu.Lukier:Mieszam mleko i cukier puder. Smaruję pączki.