Wykonanie


Nie wiem ile
razy pisałam na blogu, jak bardzo lubię zupy kremy. Szybkie w przygotowaniu, zdrowe, niskokaloryczne (choć czasem naprawdę sycące). A do tego te intensywne kolory. Zachęcam każdego do robienia tego typu zup, nawet największa kuchenna łamaga spokojnie sobie poradzi :D Dziś postawiłam na
młodą marchew - w sklepie wyglądała tak kusząco, że po prostu nie mogłam przejść obojętnie. Teraz wiem, że słusznie uległam pokusie. Sami spróbujcie tej
słodyczy marchewki przełamanej
rabarbarem. Pycha!WSKAZÓWKA: Z
natki marchewki można zrobić pyszne pesto - nie warto jej wyrzucać.Składniki:300 g
młodej marchewki60 g
rabarbaru3
młode ziemniaki0,6 l
bulionu z warzywszczypta mielonego
imbiruszczypta mielonego
kminkusól i
pieprzłyżeczka
soku z cytrynydo podania:świeże
ziołagarść pestek dyniPrzygotowanie:1.
Marchew i
ziemniaki obierz, pokrój wraz z
rabarbarem w plasterki.2. Do wrzącego
bulionu wrzuć warzywa i gotuj do miękkości (nie rozgotuj).3. Dopraw pozostałymi składnikami i zblenduj. Podawaj ze świeżymi
ziołami (u mnie
kolendra) i
pestkami dyni lub
słonecznika.Energia (całość)
BiałkoTłuszczWęglowodanyBłonnik246 kcal8 , 9 g7 , 7 g49 , 9 g15 gGDA - % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)12 %18 %11 %18 , 5 %60 %
