ßßß Cookit - przepis na Lekka zupa krem z młodej marchwi i rabarbaru

Lekka zupa krem z młodej marchwi i rabarbaru

nazwa

Wykonanie

Nie wiem ile razy pisałam na blogu, jak bardzo lubię zupy kremy. Szybkie w przygotowaniu, zdrowe, niskokaloryczne (choć czasem naprawdę sycące). A do tego te intensywne kolory. Zachęcam każdego do robienia tego typu zup, nawet największa kuchenna łamaga spokojnie sobie poradzi :D Dziś postawiłam na młodą marchew - w sklepie wyglądała tak kusząco, że po prostu nie mogłam przejść obojętnie. Teraz wiem, że słusznie uległam pokusie. Sami spróbujcie tej słodyczy marchewki przełamanej rabarbarem. Pycha!
WSKAZÓWKA: Z natki marchewki można zrobić pyszne pesto - nie warto jej wyrzucać.
Składniki:
300 g młodej marchewki
60 g rabarbaru
3 młode ziemniaki
0,6 l bulionu z warzyw
szczypta mielonego imbiru
szczypta mielonego kminku
sól i pieprz
łyżeczka soku z cytryny
do podania:
świeże zioła
garść pestek dyni
Przygotowanie:
1. Marchew i ziemniaki obierz, pokrój wraz z rabarbarem w plasterki.
2. Do wrzącego bulionu wrzuć warzywa i gotuj do miękkości (nie rozgotuj).
3. Dopraw pozostałymi składnikami i zblenduj. Podawaj ze świeżymi ziołami (u mnie kolendra) i pestkami dyni lub słonecznika.
Energia (całość)
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
246 kcal
8 , 9 g
7 , 7 g
49 , 9 g
15 g
GDA - % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)
12 %
18 %
11 %
18 , 5 %
60 %
Źródło:http://www.powiedzdietomnie.pl/2015/05/lekka-zupa-krem-z-modej-marchwi-i.html