Wykonanie
Pogoda dziś była bardzo kapryśna, jednak udało się jakimś cudem przygotować pyszne udka na grillu, których niestety nie udało się sfotografować. Ale udka nie zając, przepis zapisany, pojawią się jeszcze raz, znajdą się też na blogu.Tymczasem dzisiaj dip. Właściwie prawie wszystkie przygotowuję na bazie
greckiego jogurtu naturalnego, bo zdrowszy i smaczny. Dla smaku i konsystencji dodaję czasami
majonez, tak jak w tym przypadku. Ale to właśnie
jogurt grecki jest ostatnio moim ulubieńcem w kuchni, dodaję go nawet do zup zamiast
śmietany.Opcjonalnie do dipu można dodać odrobinę świeżego, posiekanego
koperku,
natki pietruszki lub
kolendry.Składniki:- 1 łyżka
musztardy ziołowej*- 3 łyżki
jogurtu naturalnego typu greckiego- 1 łyżka
majonezu- 2 ząbki
czosnku- łyżeczka
ziół prowansalskich- szczypta
kolorowego pieprzu-
sól do smaku* używałam też np. miodowej, ale można użyć dowolnej, jednak głównie od tego będzie zależał smak dipu.Przygotowanie:1.
Musztardę,
jogurt i
majonez mieszamy dokładnie z przeciśniętym przez praskę
czosnkiem.2. Dodajemy
zioła prowansalskie, a na koniec
sól i
kolorowy pieprz do smaku.
