Wykonanie
Wiem, wiem, rzadko ostatnio zaglądam na bloga. Ale tak tej zimy się składa, że jakoś trudno zastać mnie w kuchni - wolę wyjść na rower, łyżwy albo basen, a zdjęć w stroju kąpielowym wrzucać nie planuję :) Może rzeczywiście już
pora upiec jakieś ciacho? ;)Ale wróćmy do kulinarnych tematów - jestem teraz zafascynowana domową produkcją
kiełków. Nie wiem czy to podświadomość płata mi
figle, ale wydaje mi się, że nawet w smaku są lepsze niż te ze sklepu :)
Kiełki rzodkiewki produkuję wręcz masowo, bo to jedne z moich ulubionych.
Rzodkiewki dostępne o tej
porze roku jakoś mnie do siebie nie przekonują, a świeżutkie
kiełki wręcz przeciwnie. Nadają się do kanapek, sałatek, a nawet do posypania obiadu po prostu.Za to
brokuły wybieram o tej
porze roku mrożone. Dlaczego? Po pierwsze wychodzą w zimie (jaka by nie była ta zima w tym roku ;)) taniej niż "świeże", po drugie ładniej pachną i smakują też lepiej.W każdym razie
brokuł i
kiełki to bardzo zdrowe połączenie. Do tego
feta, odrobina przypraw i
oleju rzepakowego tłoczonego na zimno i mamy pyszną
sałatkę, która pasuje do niemal każdego obiadu. Bardzo dobrze w tym połączeniu wypadną również prażone
pestki słonecznika lub
płatki migdałów, jeśli masz ochotę je dodać :)Składniki:- 450 gramów różyczek
brokuła (użyłam mrożonego)- pół kostki
sera typu
feta (135 gramów)- garść
kiełków rzodkiewki (ok. 25 gramów)-
olej rzepakowy (użyłam tłoczonego na zimno, z pierwszego tłoczenia)-
pieprz kolorowy (świeżo zmielony)- 2 ząbki
czosnku-
przyprawa z
suszonych pomidorów,
bazylii i
płatków czosnku (opcjonalnie)*-
sól (opcjonalnie)*** można wymieszać samemu, kupić w sklepie zielarskim gotową mieszankę, ostatnio widziałam też pewnej znanej firmy w markecie ;)**
ser jest już słony sam w sobie,
brokuła gotuję w osolonej wodzie, więc właściwie jest ona zbędna, ale jeśli lubisz więcej możesz dodać jeszcze szczyptęPrzygotowanie:1.
Brokuła podziel na różyczki (mrożony jest już podzielony) i ugotuj we wrzącej, osolonej wodzie. Bez przykrycia i bardzo krótko - około 5 minut. Ja lubię, gdy jest "al dente", ale wybierz moment, w którym Tobie będzie smakował najlepiej ;) Odstaw do wystygnięcia.2.
Ser feta pokrój w kostkę, wymieszaj w misce z
brokułem i
kiełkami.3.
Olej wymieszaj z odrobiną
pieprzu i przeciśniętym przez praskę
czosnkiem. Polej
sałatkę, wymieszaj. Posyp
suszonymi pomidorami z
bazylią i
czosnkiem.A jeśli spodobał Ci się przepis, daj znać innym w komentarzu lub na Facebooku :)
