Wykonanie
            Czy wiesz, że 
kisiel, 
jogurt (lub inny produkt) "O SMAKU" 
truskawkowym może wcale nie zawierać truskawek? Co innego, jeśli jest "
TRUSKAWKOWY"... A ten banalny w przygotowaniu 
kisiel zdecydowanie jest 
TRUSKAWKOWY i lista składników jest bardzo krótka. Doskonała, zdrowa przekąska dla dzieci, z prawdziwymi, naturalnymi witaminami. A kolor... nie zapewni go żaden 
burak czy inny barwnik.Analogicznie można przygotować 
kisiel z innych 
owoców - 
malin, 
porzeczek, 
jagód itp. Ja przelewam 
owoce przez sito, ale można je zostawić. Przy czym bez nich jest klarowny i ma rewelacyjną konsystencję :)Stopień trudności: bardzo łatwe.Składniki (2 - 3 porcje):- ok. 1/2 kg 
truskawek (dodaję na oko)*- 
cukier do smaku (
miód lub inne "słodzidło")- ok. 300 ml zimnej 
wody- 2 łyżki 
skrobi ziemniaczanej* lub mały słoiczek soku z tego przepisuPrzygotowanie:1. 
Truskawki zasyp w garnku odrobiną 
cukru, wlej dwie łyżki 
wody i gotuj powoli przez ok. 10 minut, aż puszczą sok. Przecedź przez sito, aby został sam sok.2. Sprawdź mniej więcej ile jest soku. Mi wyszło ok. 200 ml. Wlej sok z powrotem do garnka. Naszykuj w szklance 100 ml zimnej 
wody, a do garnka dolej tyle, aby razem z 
sokiem i 
wodą w szklance było ok. 0,5 litra (czyli ja dolałam 200 ml).3. 
Wodę z sokiem ustaw na małym ogniu. W szklance z zimną 
wodą rozpuść i wymieszaj dokładnie 
mąkę ziemniaczaną. Chwilę przed zagotowaniem się soku wlej tę mieszaninę do garnka. Gotuj na małym ogniu, aż powstanie klarowny 
kisiel i pojawią się bąbelki. Dosłodź ewentualnie do smaku, gotuj jeszcze ok. 1 - 2 minut.Możesz dodać do niego np. pokruszone 
herbatniki. Ja najbardziej lubię go ze startym na grubych oczkach tarki 
jabłkiem.

