Wykonanie

Niedawno robiłam
chałwę (domowa
chałwa bez
cukru), dziś znów w klimatach
sezamowych. Znów prosto, znów słodko, znów bez
cukru. I znów pysznie! :) Takie
sezamki można z powodzeniem zawinąć w folię i zabrać do pracy czy szkoły jako zdrową przekąskę. Do posłodzenia użyłam 2 łyżek
miodu, ale szczerze mówiąc wydają mi się odrobinę za słodkie (chyba zmienia mi się smak).Składniki (ok. 15 porcji):100 g
sezamu50 g
wiórków kokosowych50 g pokruszonych
płatków migdałów3 łyżeczki
oleju kokosowego (30 g)3 łyżki
mleka roślinnego (u mnie
ryżowe)2 łyżki
miodu1. W rondelku rozpuść
olej z
mlekiem i
miodem. Nie dopuszczaj do zagotowania.2. Dodaj
sezam,
migdały i wiórki, wymieszaj.3. Blachę do pieczenia wyłóż papierem, na to połóż cienką, równą warstwę masy.4. Piecz 15-20 minut w 170 stopniach, do lekkiego zarumienienia. Nie piecz za długo, bo
sezam może zgorzknieć.5. Wystudź, gdy masa stwardnieje podziel ją na mniejsze kawałki.1 porcja zawiera:113 kcal; 2,4 g
białka; 10 g tłuszczów; 5,1 g węglowodanów; 1,7 g błonnika
