Składniki:» ziemniaki 1 kg,» marchewka 2 szt,» korzeń pietruszki 1 szt» ząbek czosnku,» słoik ogórków kiszonych,» kwaśna śmietana 200 ml,» przyprawy: pieprz, sól, vegeta.1. Obieram ziemniaki i kroję je drobno w kosteczkę. Wrzucam je do dużego garnka (u mnie 3l) i zalewam do pełna wodą. Gotuję je przez około 30-40 minut. W międzyczasie ścieram na tarce marchew oraz pietruszkę i dorzucam do gotujących się ziemniaków. Dodaję również ząbek czosnku.2. Sprawdzam czy ziemniaki są już miękkie i doprawiam je solą (około 2 łyżeczki), vegetą (około 1 łyżeczka) oraz odrobiną pieprzu.3. Gdy ziemniaki są już miękkie dodaję starte na tarce ogórki kiszone a następnie dolewam do zupy wodęspod tych ogórków (oczywiście przez siteczko :)).4. Gotuję wszystko razem około 30 minut i na koniec dodaję zahartowaną kilkoma łyżkami gotującej się zupy śmietanę.5. Po dodaniu śmietany gotuję zupę jeszcze około 10 minut.Czasem dodaję też do zupy ogórkowej odrobinę świeżego koperku i natkę pietruszki, ale tego w przepisie na od babci nie było :-)Życzę smacznego!