Składniki: » ziemniaki 1 kg, » marchewka 2 szt, » korzeń pietruszki 1 szt » ząbek czosnku, » słoik ogórków kiszonych, » kwaśna śmietana 200 ml, » przyprawy: pieprz, sól, vegeta. 1. Obieram ziemniaki i kroję je drobno w kosteczkę. Wrzucam je do dużego garnka (u mnie 3l) i zalewam do pełna wodą. Gotuję je przez około 30-40 minut. W międzyczasie ścieram na tarce marchew oraz pietruszkę i dorzucam do gotujących się ziemniaków. Dodaję również ząbek czosnku. 2. Sprawdzam czy ziemniaki są już miękkie i doprawiam je solą (około 2 łyżeczki), vegetą (około 1 łyżeczka) oraz odrobiną pieprzu. 3. Gdy ziemniaki są już miękkie dodaję starte na tarce ogórki kiszone a następnie dolewam do zupy wodęspod tych ogórków (oczywiście przez siteczko :)). 4. Gotuję wszystko razem około 30 minut i na koniec dodaję zahartowaną kilkoma łyżkami gotującej się zupy śmietanę. 5. Po dodaniu śmietany gotuję zupę jeszcze około 10 minut. Czasem dodaję też do zupy ogórkowej odrobinę świeżego koperku i natkę pietruszki, ale tego w przepisie na od babci nie było :-) Życzę smacznego!