ßßß Cookit - przepis na Filet z kurczaka w sosie pieczarkowym

Filet z kurczaka w sosie pieczarkowym

nazwa

Wykonanie

Składniki:
- pierś z kurczaka (podwójna)
- ok. 300 g pieczarek
- 1/2 szkl. gęstej śmietany 18%
- ok. 1/2 szkl. wody
- łyżka masła
- ząbek czosnku
- olej do smażenia
- odrobina mąki
- przyprawy: sól, pieprz
- opcjonalnie: suszona natka pietruszki lub inne dowolnie wybrane zioła
Przygotowanie:
1. Piersi kroimy w plastry (na pół lub jeśli są grubsze na trzy części), doprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Oprószamy filety delikatnie mąką i podsmażamy krótko z obu stron na dość dużym ogniu. Przekładamy na chwilę na talerz.
2. Pieczarki kroimy w plasterki (lub w cokolwiek innego;)). Wrzucamy na patelnię. Jeśli zostało zbyt mało oleju dodajemy go jeszcze trochę. Pieczarki solimy i smażymy dopóki nie puszczą wody.
3. Kiedy woda z pieczarek prawie w całości odparuje przekładamy na patelnię mięso. Dolewamy pół szklanki wody i mieszamy. Czekamy chwilę aż się zagotuje, a następnie dodajemy sos który powstał po łyżce do szklanki ze śmietaną i dokładnie mieszamy. Kiedy szklanka będzie już pełna wlewamy na patelnię.
4. Czekamy aż sos się zagotuje, dodajemy masło, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie ziołami. Na koniec wyciskamy ząbek czosnku (ale jeśli nie lubisz, możesz go pominąć). Gotujemy jeszcze chwilkę i podajemy :)
Doskonale smakuje z ziemniaczkami lub ryżem i dowolną surówką! Smacznego!
Źródło:http://www.tysiacsmakow.eu/2012/06/filet-z-kurczaka-w-sosie-pieczarkowym.html