Wykonanie
Składniki:-
pierś z kurczaka (podwójna)- ok. 300 g
pieczarek- 1/2 szkl. gęstej
śmietany 18%- ok. 1/2 szkl.
wody- łyżka
masła- ząbek
czosnku-
olej do smażenia- odrobina
mąki-
przyprawy:
sól,
pieprz- opcjonalnie: suszona
natka pietruszki lub inne dowolnie wybrane
ziołaPrzygotowanie:1. Piersi kroimy w plastry (na pół lub jeśli są grubsze na trzy części), doprawiamy
solą i
pieprzem. Na patelni rozgrzewamy odrobinę
oleju. Oprószamy filety delikatnie
mąką i podsmażamy krótko z obu stron na dość dużym ogniu. Przekładamy na chwilę na talerz.2.
Pieczarki kroimy w plasterki (lub w cokolwiek innego;)). Wrzucamy na patelnię. Jeśli zostało zbyt mało
oleju dodajemy go jeszcze trochę.
Pieczarki solimy i smażymy dopóki nie puszczą
wody.3. Kiedy
woda z
pieczarek prawie w całości odparuje przekładamy na patelnię
mięso. Dolewamy pół szklanki
wody i mieszamy. Czekamy chwilę aż się zagotuje, a następnie dodajemy sos który powstał po łyżce do szklanki ze
śmietaną i dokładnie mieszamy. Kiedy szklanka będzie już pełna wlewamy na patelnię.4. Czekamy aż sos się zagotuje, dodajemy
masło, doprawiamy do smaku
solą,
pieprzem i ewentualnie
ziołami. Na koniec wyciskamy ząbek
czosnku (ale jeśli nie lubisz, możesz go pominąć). Gotujemy jeszcze chwilkę i podajemy :)Doskonale smakuje z ziemniaczkami lub
ryżem i dowolną surówką! Smacznego!
