Wykonanie



Na blogach i straganach króluje
bób (podstawowe wiadomości na jego temat znajdziecie tutaj -
bób garść przydatnych informacji). Gdy już się nim przejecie i nie będziecie wiedzieli co zrobić z nadmiarem, możecie spróbować tej banalnie prostej pasty. Stanowi świetny zamiennik tradycyjnych smarowideł:100 g
masła extra to 735 kcal,100 g pasty z
bobu to...ok. 100 kcal!No i oczywiście w warzywach mamy dodatkowo błonnik, a także bogactwo witamin i minerałów. I walory wizualne - aż chce się jeść :D Zachęcam Was do poświęcenia tych kilku minut dziennie na eksperymenty z różnymi pastami kanapkowymi, bo naprawdę nie warto ograniczać się jedynie do
masła czy
margaryny.Składniki:500 g nieugotowanego
bobu1-2 łyżki posiekanego
koperkupół łyżeczki suszonego
majeranku1/2 łyżki
papryki ostrej2 łyżki
oleju (najlepiej nierafinowanego)1 łyżka
soku z cytryny1 posiekany ząbek
czosnku1. Ugotuj
bób do miękkości. Najlepiej na parze, aby zachować jak najwięcej wartości odżywczych. Czas gotowania uzależniony jest od dojrzałości
bobu -
młody gotuje się kilka minut, starszy trochę dłużej.2. Obierz
bób.3. Zblenduj wszystkie składniki na gładką masę.4. Przechowuj w lodówce max 2-3 dni (teoretycznie, bo w praktyce pasta znika od razu), pod przykryciem.Energia (całość)
BiałkoTłuszczWęglowodanyBłonnik507 kcal35 , 5 g22 g70 g29 gGDA - % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)25 %71 %31 , 4 %26 %116 %
