ßßß Cookit - przepis na Zamiast masła - pasta z bobu. 7 razy mniej kalorii.

Zamiast masła - pasta z bobu. 7 razy mniej kalorii.

nazwa

Wykonanie

Na blogach i straganach króluje bób (podstawowe wiadomości na jego temat znajdziecie tutaj - bób garść przydatnych informacji). Gdy już się nim przejecie i nie będziecie wiedzieli co zrobić z nadmiarem, możecie spróbować tej banalnie prostej pasty. Stanowi świetny zamiennik tradycyjnych smarowideł:
100 g masła extra to 735 kcal,
100 g pasty z bobu to...ok. 100 kcal!
No i oczywiście w warzywach mamy dodatkowo błonnik, a także bogactwo witamin i minerałów. I walory wizualne - aż chce się jeść :D Zachęcam Was do poświęcenia tych kilku minut dziennie na eksperymenty z różnymi pastami kanapkowymi, bo naprawdę nie warto ograniczać się jedynie do masła czy margaryny.
Składniki:
500 g nieugotowanego bobu
1-2 łyżki posiekanego koperku
pół łyżeczki suszonego majeranku
1/2 łyżki papryki ostrej
2 łyżki oleju (najlepiej nierafinowanego)
1 łyżka soku z cytryny
1 posiekany ząbek czosnku
1. Ugotuj bób do miękkości. Najlepiej na parze, aby zachować jak najwięcej wartości odżywczych. Czas gotowania uzależniony jest od dojrzałości bobu - młody gotuje się kilka minut, starszy trochę dłużej.
2. Obierz bób.
3. Zblenduj wszystkie składniki na gładką masę.
4. Przechowuj w lodówce max 2-3 dni (teoretycznie, bo w praktyce pasta znika od razu), pod przykryciem.
Energia (całość)
Białko
Tłuszcz
Węglowodany
Błonnik
507 kcal
35 , 5 g
22 g
70 g
29 g
GDA - % wskazanego dziennego spożycia dla osoby dorosłej (2000 kcal)
25 %
71 %
31 , 4 %
26 %
116 %
Źródło:http://www.powiedzdietomnie.pl/2015/07/zamiast-masa-pasta-z-bobu-7-razy-mniej.html