Wykonanie
Przepis na ciasto pierogowe możecie znaleźć TUTAJ .Przypomnę jednak składniki, jakie będą potrzebne do przygotowania ciasta na pierogi:» 450g przesianej
mąki pszennej,» około 300ml gorącej
wody,» 50g
masła,» szczypta
soli.Do przygotowania farszu do pierogów wykorzystałam
mięso z kurczaka, które ugotowało mi się w rosole. Myślę, że gdybym gotowała
mięso specjalnie do farszu na pierogi, dodałabym do gotującego się
mięsa następujące składniki:»
marchewki 2 szt,»
korzeń pietruszki 1 szt,» 2 płaskie łyżeczki
soli,» szczyptę
pieprzu,» 1 płaską łyżeczkę
vegety,»
ziele angielskie 3 szt,»
liść laurowy 2 szt.Do tej porcji ciasta wykorzystałam
mięso z kurczaka:» 1/2 ugotowanej
piersi z kurczaka,» 1 duże
udko z kurczaka.Poza mięskiem do przygotowania farszu potrzebne będą:» 2 średnie
cebule,»
olej do smażenia
cebuli,»
pieprz i
sól do przyprawienia farszu,» odrobina
bulionu (
mięsko z piersi kurczaka jest dosyć suche - można wykorzystać
wodę, w której gotowane było
mięso).1. Drobno posiekaną
cebulkę podsmażyłam na odrobinie
oleju do czasu kiedy nabrała złocistego koloru. Pod koniec smażenia lekko ją posoliłam.2.
Mięso z piersi kurczaka pokroiłam na drobniejsze kawałeczki a
mięso z udka obrałam z kości. Następnie całe
mięso wrzuciłam do blendera, do dużego pojemnika z nożem (można zmielić w maszynce, ja jednak nie posiadam maszynki, więc radzę sobie z blenderem :-)) i chwilkę mieliłam.3. Do
mięsa dodałam podsmażoną
cebulkę i
przyprawy, po to by wszystko razem dokładnie zmielić aż będzie miało jednolitą konsystencję. W trakcie mielenia dodałam około 100ml
bulionu, gdyż farsz był zbyt suchy.4. Ciasto rozwałkowałam na grubość około 3 mm a następnie wykroiłam szklanką kółeczka, z których formowałam pierogi wkładając do wnętrza
mięsny farsz uformowany na kuleczkę.Gotowe pierogi zwykle mrożę, gdyż dla mnie i dla mojego
męża taka porcja na jeden obiad to zdecydowanie za dużo. Podczas gotowania do osolonej
wody wlewam również małą łyżeczkę
oleju, sprawia to, że pierogi się nie zlepiają. Moim zdaniem ugotowane pierogi z
mięsem najlepiej smakują z podsmażoną
cebulką, przyprawione
pieprzem i
solą.Smacznego!