ßßß
Dziś mam dla Was kolejne eksperymentalne ciasto, które chyba się udało. Jedyne z czego nie jestem zadowolony to bezowa dekoracja. Wydawała mi się tak łatwa do przygotowania, a okazała się wbrew pozorom trudna. Nie wiem co robiłem źle, ale te bezowy kropelki nie wyszło mi tak jakbym chciał. Ale to chyba drobiazg :Dspód:2 jajka50 g sezamu200 g płatków owsianych3 łyżki płynnego mioduFormę do tarty o średnicy 20 cm posmarować masłem. Płatki oraz sezam umieścić w pojemniku blendera i zmiksować na drobny pył. Mieszankę przesypać do miski, dodać miód oraz jajka i dokładnie wymieszać. Masą równomiernie wypełnić formę do tarty dokładnie dociskając. Wstawić do piekarnika i piec w 180 º C przez ok. 20-25 minut na złoty kolor. Jeśli spód nadal będzie miękki przykryć formę folią aluminiową (aby nie przypaliły się brzegi) i piec jeszcze 5-10 minut. Upieczony spód wyjąć z piekarnika i dostawić do całkowitego wystudzenia. Zdjąć obręcz.mus śliwkowy:300 g śliwek100 g cukru3-4 łyżki masła1-2 szczypty mielonego imbiru1 łyżeczka mąki ziemniaczanejsok z 1/2 cytryny1 łyżeczka wody1 jajkoMąkę ziemniaczaną rozpuścić w wodzie. Śliwki umyć, pokroić na ósemki i usunąć pestki. Owoce umieścić na patelni, zasypać cukrem, dodać imbir, masło i podgrzewać na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu. Dodać jajko i energicznie mieszać. Całość dusić pod przykryciem przez ok. 10 minut, do momentu aż owoce rozpadną się i zmiękną. Patelnię z musem zdjąć z palnika i odstawić na 10 minut do przestudzenia, a następnie dodać sok z cytryny i zmiksować blenderem na gładką masę. Mus ponownie podgrzewać na średnim ogniu. Dodać rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną mieszając i podgrzewać aż zgęstnieje. Gotowy mus przelać na wystudzony spód tarty i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.beza:2 białka120 g cukrusok z 1/2 cytrynyBiałka ubić na sztywną pianę. Kiedy masa będzie gotowa, stopniowo dodawać cukier (po 1 łyżce). Na koniec, cały czas miksując dodać sok z cytryny. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką o dużym, okrągłym otworze i udekorować wierz tarty. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 250ºC z funkcją grilla na ok. 1-2 minuty. Cały czas pilnować czy beza się nie pali. Wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia.Smacznego! :)