Wykonanie
Tę babkę robiłam jakiś czas temu i cieszyła się takim powodzeniem, ze zrobiona późnym popołudniem została unicestwiona prawie cała do wieczora, ledwo ocaliłam kawałek do zdjęcia w świetle dziennym następnego dnia. Jest zrobiona według mojego wypróbowanego przepisu babkowego na
oleju i z dodatkiem
jogurtu. Tym razem był to smakowy
jogurt brzoskwiniowy, a dla aromatu dodałam nieco
soku z limonki i łyżkę
likieru Grand Marinier. To właśnie zapach wydobywający się z piekarnika zwabił do kuchni Rodzinkę , która zabrała się do jedzenie ledwo tylko babka trochę przestygła.3
jajka4 łyżki
cukru½ szklanki
oleju2 niepełne szklanki
mąkikubek
jogurtu brzoskwiniowego½ szklanki
mlekałyżka
likieru Grand Marinier2 łyżeczki
proszku do pieczeniaJajka roztrzepać z
cukrem trzepaczką ale nie ubijać. Lekko ubijając dodać
olej i
jogurt oraz
sok z limonki i
likier , następnie
mąkę z proszkiem, aromat i
mleko . Ciasto powinno się lekko lać.Wlać do wysmarowanej tłuszczem formy z kominkiem i piec w 180 C około 45 minut.Jak już wspomniałam, babka była pyszna , aromatyczna i wilgotna. I znikała błyskawicznie.Smacznego !