ßßß
Tę babkę robiłam jakiś czas temu i cieszyła się takim powodzeniem, ze zrobiona późnym popołudniem została unicestwiona prawie cała do wieczora, ledwo ocaliłam kawałek do zdjęcia w świetle dziennym następnego dnia. Jest zrobiona według mojego wypróbowanego przepisu babkowego na oleju i z dodatkiem jogurtu. Tym razem był to smakowy jogurt brzoskwiniowy, a dla aromatu dodałam nieco soku z limonki i łyżkę likieru Grand Marinier. To właśnie zapach wydobywający się z piekarnika zwabił do kuchni Rodzinkę , która zabrała się do jedzenie ledwo tylko babka trochę przestygła.3 jajka4 łyżki cukru½ szklanki oleju2 niepełne szklanki mąkikubek jogurtu brzoskwiniowego½ szklanki mlekałyżka likieru Grand Marinier2 łyżeczki proszku do pieczeniaJajka roztrzepać z cukrem trzepaczką ale nie ubijać. Lekko ubijając dodać olej i jogurt oraz sok z limonki i likier , następnie mąkę z proszkiem, aromat i mleko . Ciasto powinno się lekko lać.Wlać do wysmarowanej tłuszczem formy z kominkiem i piec w 180 C około 45 minut.Jak już wspomniałam, babka była pyszna , aromatyczna i wilgotna. I znikała błyskawicznie.Smacznego !