ßßß
Składniki:50 g masła150 g mąki kukurydzianej150 g mąki pszennej1 łyżeczka soli2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki czarnego mielonego pieprzu2 jajka300 ml maślanki1 duże czerwone chilli1. Nastawić piekarnik na 180 ºC. Chilli drobno posiekać. Masło rozpuścić w rondelku, odstawić do lekkiego przestygnięcia.2. Do dużej miski przesiać oba rodzaje mąki, dodać proszek do pieczenia, sól oraz czarny pieprz i chilli. Wymieszać.3. Jajka rozmącić w innej miseczce. Dolać maślankę oraz masło. Wymieszać.4. Wlać mokre składniki do suchych i wymieszać łyżką. Tak jak w przypadku większości muffinek, tak i tu nie jest potrzebne rozmieszanie na gładką masę.5. Formę do pieczenia (najlepsza będzie keksówka) posmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia lekko nasmarowanym tłuszczem. Wlać ciasto do formy.6. Wstawić na środkową półkę nagrzanego piekarnika i piec ok. 50 minut w trybie grzania góra-dół (bez termoobiegu).7. Od razu wyjmować z piekarnika. Delikatnie wyjąć z formy i studzić na kratce.Przepis zrealizowałam także z myślą o akcji Na ostro.Jutro zaproszę Was na wegańskie smarowidło idealne do tego chlebka.