Wykonanie
Dzisiaj
pora na bardzo podstawowy przepis –
przecier pomidorowy. Pewnie nie jedna osoba powie „Co tu opisywać?Przecież przepis na przecier jest prosty niczym konstrukcja cepa…”. Może i jest, ale ważne jest zwrócenie uwagi na kilka czynników, które sprawiają, że Wasz przecier wyjdzie taki jak trzeba i będzie można go dłużej przechowywać:
pomidory muszą być dojrzałe, ale jędrne, całkowicie zdrowe, bez plam i uszkodzeńnajlepsze są
pomidory polne (nie szklarniowe), najlepiej odmiany Limajasne i zielone części
pomidora usuwamy przez poddaniem
pomidorów obróbce termicznejpozostawienie w przecierze pestek nie jest wskazanenajlepiej nie dawać żadnych dodatków oprócz
soli i
cukru, gdyż wtedy nasze przeciery będą mogły być wykorzystane do różnych potrawRady te zaczerpnęłam głównie z książki Warzywa z mojego ogródka, Z. Dobrakowska – Kopecka, K. Pyszkowska 1987. Proporcje pochodzą z przepisu z Kwestii Smaku .
Składniki na ok. 9 słoików 315 ml:4 kg
pomidorów1 łyżka
soli kamiennej do
przetworów (nie jodowanej)2 łyżki
cukru1.
Pomidory przebieramy, wybieramy tylko dojrzałe i zdrowe okazy. Przekładamy do garnka, parzymy wrzątkiem, przelewamy zimną
wodą i obieramy ze skórki. Następnie kroimy
pomidorki na pół (najlepiej nad wielkim garnkiem, w którym będziemy je gotować, aby do niego ściekał sok), wykrawamy jasne (zielone części) i kroimy jeszcze na ćwiartki lub mniejsze kawałki.2. Oczyszczone i pokrojone
pomidory miażdżymy tłuczkiem do
ziemniaków w tym garnku w którym będziemy je gotować. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 1 godziny.3. Przecieramy ugotowane
pomidory przez sito o bardzo drobnych oczkach do drugiego garnka.4. Przetartą masę przyprawiamy
solą i
cukrem i gotujemy jeszcze około 30 minut (aby nieco zgęstniała).5. Gorący przecier nalewamy do słoików i pasteryzujemy w kąpieli
wodnej (
woda do wysokości 3/4 słoików) ok. 20 minut. Pozostawiamy do powolnego ostygnięcia, najlepiej pod kocem (ściereczką). Po ostygnięciu przenosimy w chłodne miejsce.Ja zrobiłam przecier z
pomidorów lima, ale pamiętam jak mój dziadek robił go z
pomidorów malinowych z własnej szklarenki i był wspaniały.Przepis dodaję do akcji: