Wykonanie
Piękny sezon na
pomidory. Można spokojnie wybierać w rodzajach i kolorach, a przede wszystkim ceny
pomidorów są dość niskie. Można więc pozwolić sobie na ich przerób.U mnie na blogu kolejny przepis na
przecier pomidorowy tym razem przecierany i bez pestek. Smakuje doskonale zarówno do picia jaki do zupy pomidorowej.A TU znajdzie mój przepis na przecier z kawałkami
pomidorów.


SKŁADNIKI:4 kg
pomidorów2.5 łyżki
cukru1 plaska łyżka
soliWYKONANIE
Pomidory wybieramy mięsiste, ponieważ są najbardziej wydajne do tego typu
przetworów.Płuczemy i chwilę czekamy aż obeschną z
wody.

Każdy kroimy na połowę i wrzucamy do dużego garnka.Podgrzewamy na lekkim ogniu, aż
pomidory dokładnie zmiękną. Można wcześniej przykryć garnek, wtedy ten proces nastąpi szybciej.Gorące wkładamy na gęste sito i dokładnie przecieramy.

Czysty miąższ z
pomidorów ponownie zagotowujemy dodajemy
sól i
cukier. Gotujemy do takiej konsystencji, jaka nam odpowiada. U mnie lekko płynna.Nalewamy do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy ok 10 min.

Przetarta miazgę można ponownie zalać gorącą
wodą i wykorzystać płyn do zupy pomidorowejSMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.