ßßß

SKŁADNIKI:4 kg pomidorów2.5 łyżki cukru1 plaska łyżka soliWYKONANIEPomidory wybieramy mięsiste, ponieważ są najbardziej wydajne do tego typu przetworów.Płuczemy i chwilę czekamy aż obeschną z wody.
Każdy kroimy na połowę i wrzucamy do dużego garnka.Podgrzewamy na lekkim ogniu, aż pomidory dokładnie zmiękną. Można wcześniej przykryć garnek, wtedy ten proces nastąpi szybciej.Gorące wkładamy na gęste sito i dokładnie przecieramy.
Czysty miąższ z pomidorów ponownie zagotowujemy dodajemy sól i cukier. Gotujemy do takiej konsystencji, jaka nam odpowiada. U mnie lekko płynna.Nalewamy do wyparzonych słoików. Pasteryzujemy ok 10 min.
Przetarta miazgę można ponownie zalać gorącą wodą i wykorzystać płyn do zupy pomidorowejSMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić do Was.