ßßß
Składniki:375 g mąki żytniej75 g margarynyopakowanie drożdży suszonych (lub 50 g świeżych)1 łyżeczka soli2 łyżki kminku1 szklanka mlekajajko1. Mąkę przesiać. Rozetrzeć w misce razem z margaryną.2. Dodać drożdże, sól, 2 łykminek oraz letnie mleko.3. Wyrobić ciasto na gładką masę.4. Uformować wałek i podzielić go na 16 części – ja zrobiłam 2 razy więcej precelków z podanej ilości.5. Ułożyć precelki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia posmarowanym olejem (u mnie 2 blachy).6. Pozostawić do wyrośnięcia do podwójnej objętości.7. Posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać kminkiem.8. Piec 10 minut w temperaturze 250°C.Przepis pochodzi z niezastąpionej Kuchni skandynawskiej T. Cichowicz-Porady.