Wykonanie
Przepis na to ciasto pochodzi z książki Teresy Cichowicz-Porady Kuchnia skandynawska, s. 152. W smaku przypomina nasz piernik, w książce jest napisane, że najlepiej smakuje 3-4 dni po upieczeniu, ja tyle nie wytrzymałam… W cieście jest sporo
kawy, nie wiem czy wiecie, że Skandynawowie przodują w spożyciu
kawy na świecie. Wcale się nie dziwię, krótkie zimowe dni, brak słońca, zimno, nie ma to jak dobra
kawa na rozbudzenie. Sama byłam w Finlandii, ale latem 2003 roku i było to jedno z najbardziej upalnych lat w tym
kraju…pamiętam codzienne kąpiele w pobliskiej rzeczce. Mieszkałam w miejscowości Kikka. Byłam na kilku wycieczkach w takich miastach jak Tampere, Turku, Helsinki czy Lahti – najbardziej podobały mi się Tampere z wieżą obserwacyjną (wspaniałe
widoki na jeziora), Muzeum Muminków i Muzeum Minerałów oraz Turku, gdzie jakiś czas panowała na zamku Katarzyna Jagiellonka – żona księcia Finlandii
Jana III.
Finowie to bardzo mili ludzie, chociaż lubią czasem wypić i zachowywać się dość ekscentrycznie – może po tej ilości
kawy jaką wypijają rocznie (nawet do 12 kg na głowę).

Składniki:1 i 1/5 szklanki mocnej
kawy1 i 1/5 szklanki
rodzynek2 łyżeczki zmielonego
cynamonu2 łyżeczki zmielonych
goździków1 łyżeczka
sody oczyszczonej25 dag
margaryny2
jajka1 i 1/5 szklanki
cukru2 i 1/5 szklanki
mąki1. Wymieszać w garnku
kawę,
rodzynki i
przyprawy. Zagotować i odstawić do ostygnięcia.2. Dodać roztopioną
margarynę.3. Ubić
jajka z
cukrem, stopniowo dodać
mąkę i
sodę. Wyrobić ciasto.4. Dodać
kawę z
rodzynkami,
przyprawami i
margaryną.5. Do wysmarowanej 2 l formy (keksówki) przelać ciasto.6. Piec około 1 godziny w temperaturze 200 °C. Sprawdzić patyczkiem, czy ciasto jest w środku suche.