Wykonanie
W sierpniu otrzymałam ogromną
dynię, zrobiłam z niej m.in. marynatę na słodko. Mój mąż nie może jeść
goździków, postanowiłam zatem dać
cynamon,
ziele angielskie i inne
przyprawy. Posiłkowałam się przepisem z książki Warzywa z mojego ogródka Z. Dobrakowska-Kopecka, K. Pyszkowska 1987.

Składniki:1 kg dyni1 l
wody30 dag
cukrułyżeczka
soli1/2 szklanki
octu 10% (lub 1 szklanka dla lubiących ostrzejsze marynaty)
olej rzepakowykora cynamonowa
skórka z cytrynyziarna
ziela angielskiegoliście laurowe1.
Dynię oczyścić z nasion i włókien, obrać. Pokroić w kostkę.2. Wyparzyć słoiki i nakrętki.3. Do każdego słoika dodać po małym kawałku kory cynamonowca,
skórki cytrynowej, 1
zielu angielskim i małym liściu laurowym.4. Zblanszować pokrojoną
dynię i ułożyć w słoikach.5. Przygotować zalewę z
wody,
cukru,
soli i
octu.6. Gotującą się zalewą zalać
dynię z
przyprawami, dodać po jednej łyżeczce
oleju rzepakowego do każdego słoika.7. Zakręcić natychmiast słoiki i pasteryzować ok. 20 minut.Tak zamarynowana
dynia nadaje się znakomicie nie tylko jako dodatek do
mięs, ale także składnik sałatek i deserów. Jej aromat przypomina mi kuchnię marokańską. Ja zrobiłam aż 16 słoików tego cudaMożecie liczyć na wiele przepisów z wykorzystaniem dyni marynowanej na słodko tej jesieni i zimy.