Wykonanie
Ostatnio cały czas raczę Was przepisami na sałatki i surówki. Dzisiaj zrobię mały wyłom w tej tendencji 😉 Zaprezentuję Wam bowiem upieczone już jakiś czas temu muffinki z
wiśniami. W ten sposób wypróbowałam moje formy do muffinek, jakie otrzymałam na gwiazdkę.Korzystałam z przepisu Niebo w gębie.Postanowiłam jednak nieco go urozmaicić, połowę moich babeczek zrobiłam z
kakao.
Składniki:3 szklanki
mąki1 szklanka
cukru pudru4
jajka1/2 szklanki
oleju roślinnego2 łyżeczki
proszku do pieczenia2 łyżeczki
kakaookoło 150 g wydrylowanych
wiśni (mrożonych lub świeżych)Wymieszałam
mąkę,
proszek do pieczenia,
cukier puder,
jajka i
olej. Gdy ciasto było już porządnie wyrobione podzieliłam je na pół i do jednej części dodałam
kakao.Formy do muffinek wyłożyłam papilotkami. Wyszło mi 12 jasnych i 12 ciemnych. Na wierzchu każdej babeczki ułożyłam po 3
wiśnie.Piekłam w temperaturze 180° C przez 30 minut.
Kakaowe nieco gorzej mi wyrosły, albowiem dodałam nieco za dużo
kakao. Przepis zawiera już odpowiednią ilośćPrzepis ten wcale nie oznacza, że już zrezygnowałam ze swojej diety obfitującej w
owoce i warzywa – już jutro przepis na kolejną
sałatkę.