ßßß Cookit - przepis na Fritatta z cukinią i pieczarkami

Fritatta z cukinią i pieczarkami

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj na śniadanko zjadłam pyszną fritattę z cukinią i pieczarkami. Miałam tylko 4 jajka w lodówce, a z mężem jemy jajecznicę z przynajmniej 5, więc postanowiłam przygotować coś innego niż zwykle. Kiedyś widziałam niezwykle smakowitą fritattę na blogu Kuchnia Agaty. Agata pisała, że jest to świetne danie na zagospodarowanie resztek z lodówki. Ja miałam akurat kilka plasterków wędliny, kilka pieczarek i cukinię
Fritatta Agaty miała w sobie ziemniaki i dlatego bardziej przypomina mi hiszpańską tortillę. W moim blogowym archiwum także znajdziecie na nią przepis.
Tymczasem ja polecam Wam lekką fritattę, w sam raz na śniadanko w ciepły dzień
Składniki:
4 jajka
1/2 szklanki mleka
4 pieczarki
2 plasterki szynki
szczypiorek
1/2 małej cukinii
sól, pieprz, majeranek
Jajka mieszamy z mlekiem za pomocą miksera. Dodajemy szczyptę soli, dzięki czemu powstała masa będzie bardzo puszysta i nie opadnie
Dodajemy także pieprz i majeranek. Na patelni podsmażamy pokrojone w plasterki pieczarki i szynkę. Wylewamy masę mleczno-jajeczną. Na wierzchu układamy plasterki cukinii i posypujemy całość szczypiorkiem.
Chwilę smażymy, po czym wstawiamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.
Takie śniadanko pozwoli Wam dobrze rozpocząć dzień. Fritatta jest bowiem lżejsza od standardowej jajecznicy, ale jest tak samo pożywna jak jajecznica czy omlet.
Przepis dołączam do akcji Cukinia 2011.
Źródło:http://mopswkuchni.net/2011/06/16/fritatta-z-cukinia-i-pieczarkami