Wykonanie
Dzisiaj na śniadanko zjadłam pyszną fritattę z
cukinią i
pieczarkami. Miałam tylko 4
jajka w lodówce, a z mężem jemy jajecznicę z przynajmniej 5, więc postanowiłam przygotować coś innego niż zwykle. Kiedyś widziałam niezwykle smakowitą fritattę na blogu Kuchnia Agaty. Agata pisała, że jest to świetne danie na zagospodarowanie resztek z lodówki. Ja miałam akurat kilka plasterków
wędliny, kilka
pieczarek i
cukinięFritatta Agaty miała w sobie
ziemniaki i dlatego bardziej przypomina mi hiszpańską tortillę. W moim blogowym archiwum także znajdziecie na nią przepis.Tymczasem ja polecam Wam lekką fritattę, w sam raz na śniadanko w ciepły dzień

Składniki:4
jajka1/2 szklanki
mleka4
pieczarki2 plasterki
szynkiszczypiorek1/2 małej
cukiniisól,
pieprz,
majeranekJajka mieszamy z
mlekiem za pomocą miksera. Dodajemy szczyptę
soli, dzięki
czemu powstała masa będzie bardzo puszysta i nie opadnieDodajemy także
pieprz i
majeranek. Na patelni podsmażamy pokrojone w plasterki
pieczarki i
szynkę. Wylewamy masę
mleczno-jajeczną. Na wierzchu układamy plasterki
cukinii i posypujemy całość
szczypiorkiem.

Chwilę smażymy, po czym wstawiamy na 10 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni.

Takie śniadanko pozwoli Wam dobrze rozpocząć dzień. Fritatta jest bowiem lżejsza od standardowej jajecznicy, ale jest tak samo pożywna jak jajecznica czy omlet.Przepis dołączam do akcji
Cukinia 2011.