ßßß
Niezbędne produkty:700gr świeżych krewetek4 ząbki czosnku80gr masła1 ostra papryczkapół cytrynyoliwa, sól, pieprzDania śródziemnomorskie nie są częstym gościem na naszym stole.Całkiem przypadkiem natknąłem się w sobotę na stoisku rybnym, na dostawę świeżych krewetek i bez namysłu zaopatrzyłem się w ponad pół kilo.Długo zastanawiałem się czy przed usmażeniem powinienem je obrać i doszedłem do wniosku, że za dużo z tym roboty a ponadto podobno to profanacja.
Wrzucamy na patelnię z oliwą krewetki i delikatnie podsmażamy co jakiś czas poruszając patelnią aby się poodwracały.
Po około 4 minutach dokładamy masło, czosnek i papryczkę chili
Smażymy około 10-15 minut i pod koniec dodajemy pietruszkę i skraplamy cytryną. Możemy na drobnej tarce zetrzeć nieco skórki z cytryny uważając żeby nie dotrzeć się do białej części skórki która jest gorzka.
W między czasie odcedzamy i dokładamy makaron. Ja wybrałem mój ulubiony makaron pappardelle.
Tak wykonane danie podajemy bezpośrednio na stół a na talerzu prezentuje się następująco:
Polecam podawać z dobrym, czerwonym winem…Zaletą zrobienia nieobranych krewetek jest po pierwsze: mniej pracy przy przygotowywaniu, po drugie: krewetki mniej wysuszają się podczas smażenia i w efekcie są bardzo soczyste i aromatyczne.Poza tym, można a wręcz trzeba wówczas jeść je rękami 🙂
SMACZNEGO !!!