Wykonanie
Niezbędne produkty:700gr świeżych
krewetek4 ząbki
czosnku80gr
masła1
ostra papryczkapół
cytrynyoliwa,
sól,
pieprzDania śródziemnomorskie nie są częstym gościem na naszym
stole.Całkiem przypadkiem natknąłem się w sobotę na stoisku rybnym, na dostawę świeżych
krewetek i bez namysłu zaopatrzyłem się w ponad pół kilo.Długo zastanawiałem się czy przed usmażeniem powinienem je obrać i doszedłem do wniosku, że za dużo z tym roboty a ponadto podobno to profanacja.
Wrzucamy na patelnię z
oliwą krewetki i delikatnie podsmażamy co jakiś czas poruszając patelnią aby się poodwracały.
Po około 4 minutach dokładamy
masło,
czosnek i
papryczkę chiliSmażymy około 10-15 minut i pod koniec dodajemy
pietruszkę i skraplamy
cytryną. Możemy na drobnej tarce zetrzeć nieco
skórki z cytryny uważając żeby nie dotrzeć się do białej części skórki która jest gorzka.
W
między czasie odcedzamy i dokładamy
makaron. Ja wybrałem mój ulubiony
makaron pappardelle.
Tak wykonane danie podajemy bezpośrednio na stół a na talerzu prezentuje się następująco:
Polecam podawać z dobrym,
czerwonym winem…Zaletą zrobienia nieobranych
krewetek jest po pierwsze: mniej pracy przy przygotowywaniu, po drugie:
krewetki mniej wysuszają się podczas smażenia i w efekcie są bardzo soczyste i aromatyczne.Poza tym, można a wręcz trzeba wówczas jeść je rękami 🙂
SMACZNEGO !!!