Od takich prostych krewetek zaczynałam w kuchni kilka lat temu. Wspaniały maślano-cytrynowy sos i chilli. moje ulubione połączenie, a jednocześnie najprostsza i najszybsza przekąska, do której świetnym akompaniamentem będzie chrupiąca bagietka i lampka białego wina.duże krewetki (ok 20szt na łasucha)oliwa z oliwekdobre masłokilka ząbków czosnkupepperoncinolampka białego winacytrynaświeżo mielony pieprzKrewetki obierz, usuwając przewód pokarmowy. Na oliwę wrzuć posiekany czosnek i drobno pokrojoną papryczkę (jeśli lubisz naprawdę ostre, nie usuwaj pestek). Po chwili dodaj krewetki i lekko przesmaż. Podlej kieliszkiem białego wina i dopraw solą i pieprzem. Zdejmij krewetki z patelni. Dodaj do oliwy łyżkę masła i wyciśnij sok z cytryny. Zredukuj na małym ogniu, aż sos będzie gęściejszy. Dodaj krewetki i podgrzej je w sosie. Od razu podawaj z ciepłym pieczywem i winem.