Wykonanie

Wyjątkowa
ryba o doskonałymsmaku.
Szczupaka można smażyć,dusić, faszerować, zapiekać, podawać na gorąco, na zimno, w galarecie, w sosie, w potrawce i na wiele innychróżnych sposobów.Trudno się nim nie rozkoszować.Mnie szczególnie zachwycił rosół z żółtkowymi kluseczkami, któregoniestety nie zdążyłam sfotografować.Może następnym razem się uda ;)Dziś zapraszam na
szczupaka smażonego,który fantastycznie komponuje się z
zieleniną,
cytryną i
winogronami. Sztućce są zbędne, wystarczą własne palce :)Jeden świeży
szczupak około 1400 g,
cytryna,
sól,
biały pieprz,
gałka muszkatołowa,2-3 gałązki
lubczyku lub
maggi w płynie oraz
mąka kukurydziana do panierowania i
olejrzepakowy +
masło klarowane do smażenia.Świeżą
rybę sprawiłam: dokładnie oczyściłam z łusek, wypatroszyłam, wypłukałam a następnieosuszyłam papierowymi ręcznikami.
Skropiłam sokiem z cytryny, posypałam
białym,świeżo utłuczonym
pieprzem i wstawiłam do lodówki na 5-6 godzin. Po upływie tego czasupokroiłam
rybę na równe kawałki. Doprawiłam startą
gałką muszkatołową, posypałam bardzodrobno posiekanym
lubczykiem i
morską solą. Obtoczyłam w
mące kukurydzianej.Smażyłam w głębokim, dobrze rozgrzanym tłuszczu: klarowanym
maśle z rzepakowym
olejem - z obu stron na rumiano. Podałam gorące porcje na podgrzanych talerzach.Bardzo smacznie polecam :)