ßßß Cookit - przepis na Szczupak - drapieżny władca jezior

Szczupak - drapieżny władca jezior

nazwa

Składniki

Wykonanie

Wyjątkowa ryba o doskonałym
smaku. Szczupaka można smażyć,
dusić, faszerować, zapiekać, podawać na gorąco, na zimno, w galarecie, w sosie, w potrawce i na wiele innych
różnych sposobów.
Trudno się nim nie rozkoszować.
Mnie szczególnie zachwycił rosół z żółtkowymi kluseczkami, którego
niestety nie zdążyłam sfotografować.
Może następnym razem się uda ;)
Dziś zapraszam na szczupaka smażonego,
który fantastycznie komponuje się z zieleniną, cytryną i winogronami. Sztućce są zbędne, wystarczą własne palce :)
Jeden świeży szczupak około 1400 g, cytryna, sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa,
2-3 gałązki lubczyku lub maggi w płynie oraz mąka kukurydziana do panierowania i olej
rzepakowy + masło klarowane do smażenia.
Świeżą rybę sprawiłam: dokładnie oczyściłam z łusek, wypatroszyłam, wypłukałam a następnie
osuszyłam papierowymi ręcznikami. Skropiłam sokiem z cytryny, posypałam białym,
świeżo utłuczonym pieprzem i wstawiłam do lodówki na 5-6 godzin. Po upływie tego czasu
pokroiłam rybę na równe kawałki. Doprawiłam startą gałką muszkatołową, posypałam bardzo
drobno posiekanym lubczykiem i morską solą. Obtoczyłam w mące kukurydzianej.
Smażyłam w głębokim, dobrze rozgrzanym tłuszczu: klarowanym maśle z rzepakowym
olejem - z obu stron na rumiano. Podałam gorące porcje na podgrzanych talerzach.
Bardzo smacznie polecam :)
Źródło:http://psotypsotki.blogspot.com/2012/09/szczupak-drapiezny-wadca-jezior.html