Wykonanie

Idealna przekąska na świątecznydzień, wspaniały rarytas dla koneserówryb i
owoców morza oraz wszystkichlubiących morskie wędrówki i opowieści.Potrawa miała na celu zaostrzenie apetytuprzed głównym daniem rybnym.Spełniła wszelkie oczekiwania,
mogęzatem polecić ją innym z radością.Półmisek przedstawia porcję dla jednejosoby natomiast proporcje, którepodam, przeznaczone były dla sześciu.250 g wędzonych
szprotek, 6
śledziowychfiletów
matiasów, 250 g ogonków
krabów z zalewy (można wykorzystać
krewetki), 60 g czarnych
oliwek bez pestek(mały, podłużny słoiczek), 2 łyżki
ćwikły, mały kawałek
arbuza - wykroiłam z niego12 kulek, kilka listków
mięty,
oliwa cytrynowa lub zwykła do polania.
Matiasy zalałam
mlekiem, moczyłam przez 1,5 godziny. Następnie osuszyłam dokładnie i poodcinałam brzegi, tworząc równe filety. Każdy z nich posmarowałam
ćwikłą,obłożyłam krabowymi ogonkami, zwinęłam w ciasny rulon, spięłam szpadką.Na półmiskach wyłożyłam
wędzone szprotki i ruloniki
śledziowe. Ozdobiłam
oliwkami,kuleczkami
arbuza i ogonkami
krabów. Przybrałam listkami
mięty,
skropiłam cytrynowąoliwą. Podałam z kromkami świeżego
wiejskiego chleba z
orzechami .Bardzo smacznie polecam :)