ßßß Cookit - przepis na Dla odważnych: śledzie w pikantnej czekoladzie

Dla odważnych: śledzie w pikantnej czekoladzie

nazwa

Wykonanie

Jakiś czas temu gościłam w pewnej
ekskluzywnej restauracji rybnej.
Poczęstowano mnie tam przystawką z mojego ulubionego śledzia. Jak wielkie
było moje zdziwienie gdy zobaczyłam
równy, duży filet obficie polany ciepłą,
mocno pikantną czekoladą. Potrawę
zdobiły rodzynki, suszone morele i włoskie orzechy. Kompozycja na półmisku
prezentowała się zachęcająco, dlatego z ciekawością i entuzjazmem skosztowałam.
Danie było dobre, ale nie powaliło mnie na kolana. Utkwiło mocno w mej pamięci i wiedziałam, że kiedyś sporządzę podobne sama.
3 matiasy, 60 g gorzkiej czekolady dobrej jakości, pół łyżeczki suszonych płatków peperoni,
2 garści orzechów laskowych, 2 łyżki płatków migdałów, 2 łyżki syropu klonowego,
15 suszonych daktyli, grudka masła.
Śledzie moczyłam przez 1,5 godziny w mleku. Osuszyłam i pokroiłam w nieduże trójkąty.
Czekoladę i odrobinę masła rozpuściłam w kąpieli wodnej. Orzechy laskowe grubo
posiekałam, daktyle wypestkowałam i pokroiłam w paski.
Na półmiskach ułożyłam rybne cząstki i daktyle, polałam czekoladą, posypałam
płatkami ostrej papryki i migdałami. Przybrałam orzechami, skropiłam syropem klonowym.
Być może jeszcze kiedyś powtórzę ucztę z czekoladowymi śledziami.
Polecam smacznie :)
Źródło:http://psotypsotki.blogspot.com/2012/04/dla-odwaznych-sledzie-w-pikantnej.html