ßßß Cookit - przepis na Czekoladowe bouchees z orzechami laskowymi

Czekoladowe bouchees z orzechami laskowymi

nazwa

Wykonanie

Trufle obłędnie dobre, podwójnie czekoladowe, z wyczuwalną nutą karmelizacji, ogromną ilością orzechów.. nic dodać nic ująć tylko zjeść! bardzo proste w wykonaniu, nie ma problemu podczas formowania, można zlecić akcję "kulania" także dzieciom :) Trufle pochodzą z bardzo fajnej książki Erica Lanlarda "Czekolada" z której robiłyśmy w grupie Ezoterycznych spotkań trufle z białej czekolady.. formowanie było znacznie trudniejsze ale w smaku idealne...możecie je podejrzeć tutaj
"Czekolada" Eric Lanlard
Składniki: na 36 trufli
150 g orzechów laskowych
125 g drobnego cukru
75 g mlecznej czekolady
25 g gorzkiej czekolady
masło do natłuszczenia formy
Składniki: polewy
100 g gorzkiej czekolady
100 g mlecznej czekolady
25 g płatków migdałowych
szczypta soli z większych kryształkach
Piekarnik nagrzać na 180 stopni C. Orzechy wysypać na dużą blachę którą po nagrzaniu się piekarnika w nim umieścić. Piec około 10 minut uważając aby orzechy się nie przypaliły. Uprażone orzechy przełożyć od razu z blachy na ścierkę kuchenną i pocierając nimi o siebie pozbyć się ciemnej skórki. Jeśli mamy obrane orzechy wystarczy tylko je uprażyć.
W garnku z grubym dnem umieścić cukier i trzymając na małym ogniu rozpuścić go do otrzymania ciemnego karmelu uważając aby się nie spalił. W tym czasie blachę wysmarować masłem. Gdy karmel będzie miał odpowiedni kolor wrzucić do niego uprażone wcześniej orzechy laskowe a następnie całą masę orzechową umieścić na przygotowanej wcześniej blasze i zaczekać aż całość ostygnie. Gdy tak się stanie orzechy z karmelem przełożyć do malaksera i całość zmielić na drobny proszek.
Czekoladę do nadzienia roztopić w kąpieli wodnej czyli umieszczając najlepiej stalową miseczkę z czekoladą nad garnkiem z gotująca się wodą, należy pamiętać że miska przed włożeniem czekolady musi być sucha i musi się ona znajdować powyżej poziomu wody w garnku.
Roztopioną czekoladę wymieszać z proszkiem orzechowym po czym uformować z tej masy kulki wielkości orzecha włoskiego, które należy schłodzić w lodówce.
W międzyczasie na patelni uprażyć płatki migdałowe uważając aby się nie przypaliły, a następnie posiekać i połączyć z roztopioną również w kąpieli wodnej czekoladą. Na koniec polewę doprawić solą. Schłodzone kulki z masy orzechowej maczać w polewie i odkładać na talerz wyłożony papierem do pieczenia. Całość schłodzić po czym można delektować się pysznym smakiem trufli. Przechowywać w szczelnym pudełku w lodówce.
Smacznego:)
Spotkały się ze mną :
Ania z blogu Everyday Flavours
Monika z blogu Matka wariatka
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2014/03/czekoladowe-bouchees-z-orzechami.html