Wykonanie
Trufle obłędnie dobre, podwójnie
czekoladowe, z wyczuwalną nutą karmelizacji, ogromną ilością
orzechów.. nic dodać nic ująć tylko zjeść! bardzo proste w wykonaniu, nie ma problemu podczas formowania, można zlecić akcję "kulania" także dzieciom :)
Trufle pochodzą z bardzo fajnej książki Erica Lanlarda "
Czekolada" z której robiłyśmy w grupie Ezoterycznych spotkań
trufle z
białej czekolady.. formowanie było znacznie trudniejsze ale w smaku idealne...możecie je podejrzeć tutaj

"
Czekolada" Eric LanlardSkładniki: na 36
trufli150 g
orzechów laskowych125 g drobnego
cukru75 g
mlecznej czekolady25 g
gorzkiej czekoladymasło do natłuszczenia formySkładniki: polewy100 g
gorzkiej czekolady100 g
mlecznej czekolady25 g
płatków migdałowychszczypta
soli z większych kryształkachPiekarnik nagrzać na 180 stopni C.
Orzechy wysypać na dużą blachę którą po nagrzaniu się piekarnika w nim umieścić. Piec około 10 minut uważając aby
orzechy się nie przypaliły. Uprażone
orzechy przełożyć od razu z blachy na ścierkę kuchenną i pocierając nimi o siebie pozbyć się ciemnej skórki. Jeśli mamy obrane
orzechy wystarczy tylko je uprażyć.W garnku z grubym dnem umieścić
cukier i trzymając na małym ogniu rozpuścić go do otrzymania ciemnego karmelu uważając aby się nie spalił. W tym czasie blachę wysmarować
masłem. Gdy karmel będzie miał odpowiedni kolor wrzucić do niego uprażone wcześniej
orzechy laskowe a następnie całą masę
orzechową umieścić na przygotowanej wcześniej blasze i zaczekać aż całość ostygnie. Gdy tak się stanie
orzechy z karmelem przełożyć do malaksera i całość zmielić na drobny proszek.
Czekoladę do nadzienia roztopić w kąpieli
wodnej czyli umieszczając najlepiej stalową miseczkę z
czekoladą nad garnkiem z gotująca się
wodą, należy pamiętać że miska przed włożeniem
czekolady musi być sucha i musi się ona znajdować powyżej poziomu
wody w garnku.Roztopioną
czekoladę wymieszać z proszkiem
orzechowym po czym uformować z tej masy kulki wielkości
orzecha włoskiego, które należy schłodzić w lodówce.W międzyczasie na patelni uprażyć
płatki migdałowe uważając aby się nie przypaliły, a następnie posiekać i połączyć z roztopioną również w kąpieli
wodnej czekoladą. Na koniec polewę doprawić
solą. Schłodzone kulki z masy orzechowej maczać w polewie i odkładać na talerz wyłożony papierem do pieczenia. Całość schłodzić po czym można delektować się pysznym smakiem
trufli. Przechowywać w szczelnym pudełku w lodówce.Smacznego:)

Spotkały się ze mną :Ania z blogu Everyday FlavoursMonika z blogu Matka wariatka