ßßß
Urocze, wiosennie zakochane, maślanekotki uśmiechają się do mnie szeroko.Słodkie bułeczki o sterczących uszkachto wspaniały pomysł na słoneczneśniadanie. Do pełni szczęścia wystarczyszklanka ciepłego mleka lub kakao i cały dzień wypełniony będzie dobrymhumorem - gwarantuję :)600 g przesianej mąki pszennej,40 g miałkiego cukru, 50 g masła,20 g świeżych drożdży, 2 jajka,240 ml mleka, pół łyżeczki soli, paczuszkacukru waniliowego.Drożdże rozpuściłam w odrobinie ciepłego mleka, dodałam łyżkę cukru,odstawiłam do wyrośnięcia. Pozostałe mleko lekko podgrzałam, rozpuściłam w nim masło, dodałam cukier i cukier waniliowy. Wbiłam jajka, wymieszałamdokładnie trzepaczką. Wlałam zaczyn a na końcu wsypałam mąkę.Wyrobiłam gładkie, jędrne ciasto na blacie posypanym mąką. Przełożyłam do miski,przykryłam ściereczką, odstawiłam. Gdy ciasto podwoiło swoją objętośćzagniotłam je raz jeszcze. Rozwałkowałam na grubość około pól centymetra,wykrawałam foremką kocie pyszczki i serduszka.Poukładałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zostawiłam na pół godziny,by odpoczęły i troszkę wyrosły. Posmarowałam rozmąconym jajkiem, posypałamcukrem kryształem. Piekłam 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 195°C.Bardzo smacznie polecam :)