Wykonanie
Bladym świtem wymknęłam sięcichutko do kuchni. Po pięciuminutach automat rozpocząłproces pieczenia
chleba nadzisiejsze śniadanie :)Wczesnym rankiem było bardzozimno a trawa pokryta była grubąwarstwą szronu. W tej chwilispoglądam na bezchmurne niebo.Powietrze jest rześkie i corazbardziej wiosenne.
Chleb wyrósł wspaniale. Prażone
pestki słonecznika wzbogaciłyjego smak i aromat.400 g
mąki pszennej, 100 g
mąki pszennej pełnoziarnistej, 4 łyżki
oliwy,4 łyżki pestek
słonecznika, 300 ml
wody, 2 łyżki
cukru, 1,5 łyżeczki
soli,50 g
drożdży piekarskich.Do formy wlałam
wodę i
oliwę, wsypałam
sól oraz
cukier.Następnie dodałam przesiane obie
mąki i na końcu
drożdże.Na patelni uprażyłam
pestki słonecznika. Dodałam je, gdy automatzasygnalizował wrzucenie dodatkowych składników.Waga: około 650 g
chleba.Program:
chleb z pełnego przemiału/razowy lub zwykły.Smacznego :)