Wykonanie
Smakowity pomysł nawyjątkowy, świąteczny deser.Jest to bardziej krem, niż zupa.Doskonały smak, wyważona
słodycz i cała gama aromatów.Zainspirował mnie przepis,który znalazłam w książcept: "Kuchnia Rosyjska" autorstwaInny Łukasik i Agnieszki
Sado.Zmodyfikowałam go troszkę i podałam na podwieczorek :)1 , 5 szklanki bardzo drobnozmielonych
migdałów,3 szklanki
mleka, 3 łyżki
cukru,
laska wanilii, pół szklanki całych
migdałówsparzonych, obranych i uprażonych, 2
żółtka, garść
rodzynek, 4 łyżkikandyzowanej
skórki pomarańczowej, szklanka ugotowanego
ryżu.
Mleko,
migdały,
rodzynki i nasiona z
laski wanilii podgrzewałam na małymogniu cały czas mieszając.
Żółtka utarłam z
cukrem do białości,rozprowadziłam kilkoma łyżkami gorącego
mleka, wlałam do zupy.Wymieszałam, zdjęłam z gazu, odstawiłam na 5 minut.W talerzach ułożyłam porcje
ryżu, nalałam zupę. Posypałam
migdałowymproszkiem,
skórką pomarańczową i całymi
migdałami.Bardzo smacznie, rozkosznie polecam :)