ßßß Cookit - przepis na Lody ryżowe - Gelato di riso

Lody ryżowe - Gelato di riso

nazwa

Wykonanie

Kiedy po raz pierwszy w witrynie z włoskimi lodami ujrzałam nowy, zupełnie nieznany mi smak zastanawiałam się jak to cudo smakuje.......
Oczywiście nie zastanawiałam się zbyt długo i spróbowałam. Lody są pyszne i mocno kremowe, a
główny składnik , czyli ryż jest w nich mało wyczuwalny, dominuje zdecydowanie aromat waniliowo-pomarańczowy.
Do przygotowania moich lodów z ryżu skorzystałam częściowo z tego przepisu
Składniki:
ryż 100 g
laska wanilii 1 szt
cukier brązowy 150 g
mleko /użyłam ryżowe/ 650 g
słodka śmietanka kremowa 100 g
likier pomarańczowy 50 g
rodzynki 2 łyżki
skórka pomarańczowa 2 łyżeczki
Wykonanie:
-W rondelku zagotować mleko z wanilią.
-Wsypać ryż, dodać szczyptę soli morskiej i mieszając zagotować.
-Rondelek z gorącym ryżem zdjąć z ognia i przełożyć na naczynie z gotującą się na wolnym ogniu wodą.
-Kontynuować gotowanie na parze ok. 40 minut.
-Usunąć laskę wanilii, wsypać cukier .
-Wymieszać i pozostawić do całkowitego schłodzenia.
Miękki ryż połączyć ze śmietaną i zmiksować.
Wstawić do lodówki na ok.2 godziny
Schłodzoną masę ryżową umieścić w zmrożonej misie maszynki do lodów i włączyć na ok.30 minut.
Pod koniec dodać rodzynki namoczone w likierze.
-Zmrożony krem przełożyć do pojemnika na
lody ,zamknąć i wstawić do zamrażarki celem uzyskania pożądanej konsystencji lodów.
-Lody mo9żna podawać z dodatkiem plasterka pomarańczy ,a wierzch posypać świeżą lub kandyzowaną skórką.
Źródło:http://znotatnikakrychy.blogspot.com/2013/08/lody-ryzowe-gelato-di-riso_19.html