Wykonanie
            
Kiedy po raz pierwszy w witrynie z włoskimi 
lodami ujrzałam nowy, zupełnie nieznany mi smak zastanawiałam się jak to cudo smakuje.......Oczywiście nie zastanawiałam się zbyt długo i spróbowałam. 
Lody są pyszne i mocno kremowe, agłówny składnik , czyli 
ryż jest w nich mało wyczuwalny, dominuje zdecydowanie 
aromat waniliowo-
pomarańczowy.Do przygotowania moich 
lodów z 
ryżu skorzystałam częściowo z tego przepisu

Składniki:
ryż 100 g
laska wanilii 1 szt
cukier  brązowy 150 g
mleko /użyłam ryżowe/ 650 gsłodka 
śmietanka kremowa 100 g
likier pomarańczowy 50 g
rodzynki 2 łyżki
skórka pomarańczowa 2 łyżeczkiWykonanie:-W rondelku zagotować 
mleko z 
wanilią.-Wsypać 
ryż, dodać szczyptę 
soli morskiej i mieszając zagotować.-Rondelek z gorącym 
ryżem zdjąć z ognia i przełożyć na naczynie z gotującą się na wolnym ogniu 
wodą.-Kontynuować gotowanie na parze ok. 40 minut.-Usunąć 
laskę wanilii, wsypać 
cukier .-Wymieszać i pozostawić do całkowitego schłodzenia.

Miękki 
ryż połączyć ze 
śmietaną i zmiksować.Wstawić do lodówki na ok.2 godzinySchłodzoną masę 
ryżową umieścić w zmrożonej misie maszynki do 
lodów i włączyć na ok.30 minut.Pod koniec dodać 
rodzynki namoczone w 
likierze.-Zmrożony krem przełożyć do pojemnika na
lody ,zamknąć i wstawić do zamrażarki celem uzyskania pożądanej konsystencji 
lodów.


-
Lody mo9żna podawać z dodatkiem plasterka 
pomarańczy ,a wierzch posypać świeżą lub kandyzowaną skórką.