Wykonanie
Kiedy po raz pierwszy w witrynie z włoskimi
lodami ujrzałam nowy, zupełnie nieznany mi smak zastanawiałam się jak to cudo smakuje.......Oczywiście nie zastanawiałam się zbyt długo i spróbowałam.
Lody są pyszne i mocno kremowe, agłówny składnik , czyli
ryż jest w nich mało wyczuwalny, dominuje zdecydowanie
aromat waniliowo-
pomarańczowy.Do przygotowania moich
lodów z
ryżu skorzystałam częściowo z tego przepisu
Składniki:
ryż 100 g
laska wanilii 1 szt
cukier brązowy 150 g
mleko /użyłam ryżowe/ 650 gsłodka
śmietanka kremowa 100 g
likier pomarańczowy 50 g
rodzynki 2 łyżki
skórka pomarańczowa 2 łyżeczkiWykonanie:-W rondelku zagotować
mleko z
wanilią.-Wsypać
ryż, dodać szczyptę
soli morskiej i mieszając zagotować.-Rondelek z gorącym
ryżem zdjąć z ognia i przełożyć na naczynie z gotującą się na wolnym ogniu
wodą.-Kontynuować gotowanie na parze ok. 40 minut.-Usunąć
laskę wanilii, wsypać
cukier .-Wymieszać i pozostawić do całkowitego schłodzenia.
Miękki
ryż połączyć ze
śmietaną i zmiksować.Wstawić do lodówki na ok.2 godzinySchłodzoną masę
ryżową umieścić w zmrożonej misie maszynki do
lodów i włączyć na ok.30 minut.Pod koniec dodać
rodzynki namoczone w
likierze.-Zmrożony krem przełożyć do pojemnika na
lody ,zamknąć i wstawić do zamrażarki celem uzyskania pożądanej konsystencji
lodów.
-
Lody mo9żna podawać z dodatkiem plasterka
pomarańczy ,a wierzch posypać świeżą lub kandyzowaną skórką.