Wykonanie
Kiedyś przeglądając przepisy w internecie znalazłam przepis na dulce de leche. Przepis jest pracochłonny, no może nie pracochłonny ale wymagający czasu.Dulce de leche to nic innego jak masa kajmakowa, taka , którą możemy kupić w puszce.Wiadomo, że co zrobione samemu to smakuje lepiej.Dulce de leche robiłam już kilka
razy , pierwszy raz zrobiłam z połowy porcji.Dulce de leche można użyć do ciast, przekładania
wafli itd .2 ,5 l
mleka50 dkg
cukruszczypta
sody1/2
laski wanilii lub ekstrakt
waniliowyMleko z
wanilią zagotować w dość dużym garnku.[zamiast
wanilii dałam
cukier waniliowy , który sama zrobiłam],Dodać
cukier i
sodę. Wymieszać i mieszając co jakiś czas [ na początku trzeba uważać , gdyż
mleko po dodaniu
sody zaczyna ''kipieć'' i może ''uciec z garnka''] gotować na wolnym ogniu. Dulce de leche będzie dobre, gdy dno garnka będzie widoczne.