Wykonanie
            
Kiedyś przeglądając przepisy w internecie znalazłam przepis na dulce de leche. Przepis jest pracochłonny, no może nie pracochłonny ale wymagający czasu.Dulce de leche to nic innego jak masa kajmakowa, taka , którą możemy kupić w puszce.Wiadomo, że co zrobione samemu to smakuje lepiej.Dulce de leche robiłam już kilka 
razy , pierwszy raz zrobiłam z połowy porcji.Dulce de leche można użyć do ciast, przekładania 
wafli itd .2 ,5 l 
mleka50 dkg 
cukruszczypta 
sody1/2 
laski wanilii lub ekstrakt 
waniliowyMleko z 
wanilią zagotować w dość dużym garnku.[zamiast 
wanilii dałam 
cukier waniliowy , który sama zrobiłam],Dodać 
cukier i 
sodę. Wymieszać i mieszając co jakiś czas [ na początku trzeba uważać , gdyż 
mleko po dodaniu 
sody zaczyna ''kipieć'' i może ''uciec z garnka''] gotować na wolnym ogniu. Dulce de leche będzie dobre, gdy dno garnka będzie widoczne.