Wykonanie

Sobotnie przedpołudnie to czasgruntownych porządków w domu.Zwykle robię też przeglądlodówki, dzięki
czemu śniadaniejest improwizowane. Staram sięwykorzystać wszelkie resztki z tygodnia. W ten właśnie sposóbpowstał wyjątkowy omlet.Jest puszysty, delikatny, lekkopikantny z nutką egzotyki.Fantastyczna porcja energii na cały dzień. Składniki na jednąporcję: 2-3
jajka, jedna mała
marchewka, 4-5 cm jasnej części
pora, 7
daktyli, dwie szczypty
morskiej soli, odrobina suszonej
papryczki peperoni, 2 łyżki tartego
żółtego sera, kilka pestek
granatu.
Marchewkę starłam na największych oczkach tarki,
por pokroiłam drobno.
Jajka rozbiłam i zmiksowałam. Dodałam
sól, peperoni, pokrojone
daktyle(dwa zostawiłam do dekoracji), oraz warzywa. Wymieszałam dokładnie,wlałam na mocno rozgrzaną patelnię z chlustem
oleju.Smażyłam do momentu, aż spód ściął się i zrumienił. Złożyłam na pół,podsmażyłam pod przykryciem z jednej, a
potem z drugiej strony.Delikatnie zsunęłam na talerz, posypałam
serem. Posypałam pestkami
granatu, przybrałam
daktylami,
sałatą i
natką pietruszki.Bardzo smacznie polecam życząc wszystkim
słonecznego dnia :)