Wykonanie
Druga wersja sałatki z
pieczarkami - zupełnie inna w smaku niż pierwsza, którą prezentowałam tutaj .
Pieczarki sojowe nadają całej
sałatce zupełnie innego smaku, niż marynowane. Są ostrzejsze, bardziej wyraziste. Warto spróbować obu wersji.

Potrzebujesz:400g
pieczarek2 łyżki
sosu sojowego ciemnego1 średniego
pora (białą część)3
jajka ugotowane na twardo10 dag
żółtego sera2
marchewki1
kostkę rosołową (lub warzywną)1,5 - 2 łyżki
majonezuPrzygotowanie:
marchewki obieramy i zalewamy litrem
wody. Dodajemy
kostkę rosołową i gotujemy do miękkości (ok 30 minut).
Pieczarki obieramy (nie myjemy!) kroimy na ćwiartki a większe w ósemki.Na patelni rozgrzewamy 4 łyżki
oliwy. Ustawiamy największy ogień, jaki się da i dobrze rozgrzewamy tłuszcz. Wrzucamy
pieczarki i smażymy do zrumienienia (koło 5 minut, mieszamy w międzyczasie ze 2
razy).Dodajemy
sos sojowy, zmniejszamy ogień na minimum, przykrywamy i dusimy 5 minut. Po tym czasie zdejmujemy z patelni i pozostawiamy do ostudzenia.Chłodne
pieczarki siekamy na mniejsze kawałki. Wrzucamy do miski. Dodajemy posiekane:
jajka,
pora,
marchew i
ser pokrojony w drobną kosteczkę. Dodajemy
majonez i dokładnie mieszamy.Dekorujemy wedle uznania.Smacznego!