ßßß Cookit - przepis na Makowe risotto z ricottą i granatem

Makowe risotto z ricottą i granatem

nazwa

Wykonanie

Eleganckie, delikatne i słodkawe
risotto to raj dla łasuchów.
Nadaje się na podwieczorek,
albo lekką kolację.
W oryginalnym przepisie,
który kiedyś słyszałam w Radio Napoli występuje
cukier. Ja zastąpiłam go
syropem z agawy. Danie jest
przepyszne, kremowe, aksamitne i co najważniejsze, nie zapycha.
Do głębokiej patelni wlałam chlust
oliwy. Wsypałam szklankę ryżu
arborio i chwilę prażyłam.
Po chwili wlałam szklankę białego, półsłodkiego wina.
Przykryłam, gotowałam kilka minut na niewielkim płomieniu ognia.
Następnie wlałam szklankę wody i wsypałam dużą szczyptę soli.
Gotowałam dalej. Kiedy ryż wchłonął prawie całą wodę dodałam
250 g ricotty i łyżeczkę masła. Wymieszałam, wsypałam pestki z połowy granatu, wlałam 6 łyżek syropu z agawy,
dodałam też łyżkę sypkiego maku.
Połączyłam wszystko drewnianą łyżką, zdjęłam z ognia.
Przykryłam i odstawiłam na 10 minut.
Wyłożyłam na talerze, ozdobiłam granatowymi pestkami,
posypałam makiem. Przybrałam gałązką mięty.
Bardzo smacznie polecam.
Buon Appetito :)
Źródło:http://psotypsotki.blogspot.com/2011/12/makowe-risotto-z-ricotta-i-granatem.html