Wykonanie

Eleganckie, delikatne i słodkawerisotto to raj dla łasuchów.Nadaje się na podwieczorek,albo lekką kolację.W oryginalnym przepisie,który kiedyś słyszałam w
Radio Napoli występuje
cukier. Ja zastąpiłam go
syropem z agawy. Danie jestprzepyszne, kremowe, aksamitne i co najważniejsze, nie zapycha.Do głębokiej patelni wlałam chlust
oliwy. Wsypałam szklankę
ryżuarborio i chwilę prażyłam.Po chwili wlałam szklankę białego, półsłodkiego
wina.Przykryłam, gotowałam kilka minut na niewielkim płomieniu ognia.Następnie wlałam szklankę
wody i wsypałam dużą szczyptę
soli.Gotowałam dalej. Kiedy
ryż wchłonął prawie całą
wodę dodałam250 g
ricotty i łyżeczkę
masła. Wymieszałam, wsypałam pestki z połowy
granatu, wlałam 6 łyżek
syropu z agawy,dodałam też łyżkę sypkiego
maku.Połączyłam wszystko drewnianą łyżką, zdjęłam z ognia.Przykryłam i odstawiłam na 10 minut.Wyłożyłam na talerze, ozdobiłam granatowymi pestkami,posypałam
makiem. Przybrałam gałązką
mięty.Bardzo smacznie polecam.
Buon Appetito :)