Wykonanie
Cielęcy filet owinięty
szynką z
grzybami i
kawą. Pomysł na potrawę zaczerpnęłam z archiwalnego numeruczasopisma "A tavola".W oryginalnym przepisiewystępują
grzyby leśne, jednak z powodu ich braku użyłamzwykłych
pieczarek.Proporcje na 4 dorosłe osoby:4 kawałki
cielęcych filetówłącznie około 800 -900 g
mięsa.8 plasterków przerośniętej
szynki- użyłam parmeńskiej, 300 g leśnych
grzybów, mogą być zarówno świeże jak i mrożone (jak wspomniałam wyżejwykorzystałam
pieczarki), lampka
wytrawnego wina Marsala,filiżanka caffé
espresso (około 50 g), pół szklanki słodkiej
śmietanki 18%,1,5 szklanki wołowego
wywaru, świeży
rozmaryn,
masło,
oliwa,
sól i
pieprz.
Mięso rozbiłam za pomocą tępej części tasaka a następnie każdą porcjęowinęłam dwoma plastrami
szynki, spięłam wykałaczkami.Na dużej patelni podgrzałam
oliwę z łyżką
masła.Obsmażyłam
cielęcinę z obu stron. Kiedy była rumiana dodałam
wywarwołowy i
Marsalę oraz dwie gałązki
rozmarynu.Dusiłam pod przykryciem. Gdy
mięso było prawie miękkie dodałampokrojone kapelusze
pieczarek, doprawiłam
solą i
pieprzem.Usunęłam wykałaczki. Do
mięsa wlałam
śmietanę i
espresso.Do smaku raz jeszcze wlałam kieliszek
Marsali.Gotowałam 5-6 minut na wolnym ogniu do czasu, aż
wino wyparowało.Podałam tuż po przygotowaniu z
miksem kolorowych
sałat i
pomidorami.Bardzo smacznie polecam.
Buon Appetito :)