ßßß
Przygotowanietego danianie należydo skomplikowanych.Jednak,spożycie go z wdziękiem,to już sztuka.Spaghettio długości 50 cmleżało na półce i czekało naswoją wielką chwilę.:)Do dużego garnka z wrzącą, osoloną wodą i łyżką oliwy,wrzuciłam pół opakowania makaronu,czyli około 250 g.Gotowałam mieszając.W międzyczasie posiekałam drobno dwie dymki i ząbek czosnku.Zasmażyłam na rozgrzanej patelni z oliwą.Dwa pomidory sparzyłam, obrałam ze skórki, pozbyłam się gniazd nasiennych,miąższ pokroiłam w kostkę, dodałam do cebuli i czosnku.Posoliłam. Ze świeżej papryczki pepperoni wyjęłam pestki,posiekałam drobno, doprawiłam nią sos.Wlałam odrobinę czerwonego wina i łyżeczkę octu balsamicznego.Gotowałam dalej na małym ogniudo momentu, aż wino odparowało.Na koniec dodałam puszkę tuńczyka w oleju.Spaghetti odcedziłam, połączyłam z powstałym sosem.Danie posypałam włoskimi orzechami i ozdobiłam bazylią.Buon Appetito :)