ßßß
Różnorodność włoskichmakaronów jest niezliczona.Tym razem postanowiłamwykorzystać zakręcone i wesołekręciołki - korkociągiczyli cellentani.Makaron ugotowałam al dente,odcedziłam, przelałamciepłą wodą a następnieskropiłam oliwą i wymieszałam,by makaron się nie posklejał.Kilka dużych pieczarek pokroiłam na ćwiartki, posoliłam, polałam sokiem z cytryny i zasmażyłam.Gdy woda odparowała, podlałam oliwą i zrumieniłam.6 cienkich parówek drobiowo-wieprzowych pokroiłam na równe części.Na końcach zrobiłam grube nacięcia w kształcie krzyża, zasmażyłam.Kiedy się zrobiły się lekko rumiane dodałam je do makaronuwraz z pieczarkami. Całość przełożyłam na głęboką patelnię.Doprawiłam solą, oregano i szczyptą ostrej papryki. Wlałam nieduży chlustpółwytrawnego białego wina - chwilę podgrzewałam, mieszając.Na końcu dodałam kilka suszonych śliwek.Gorące danie wyłożyłam na talerze. Do każdej porcji włożyłam 2-3 małekulki sera mozarella. Ozdobiłam karbowaną sałatą i rukolą.Buon Appetito :)