ßßß
SANGRIAskładniki:- 0,7l półwytrawnego wina- 0,1l brandy- 1l gazowanego napoju cytrynowo-limonkowego (typu Sprite, 7UP itp.)- 2 pomarańcze- cytryna- limonka- ew. słodzidło (u mnie 5 łyżeczek cukru trzcinowego)- lódOwoce sparzyć wrzątkiem, wytrzeć. Cytrynę, limonkę i jedną pomarańcze pokroić w plasterki (ja musiałam drobniej, bo pakowałam je do butelek).Wrzucić cząstki do dużej miski razem z sokiem, który wypłynął na deskę, na której były krojone.Drugą pomarańczę przekroić tylko na pół i wycisnąć z niej sok, dolać do miski.Dolać wino i brandy.Uzupełnić napojem cytrynowo-limonkowym.Jeśli jest za mało słodkie, cukier, słodzik lub miód rozpuścić w odrobinie ciepłej przegotowanej wody (jeśli miód, to nie we wrzątku!) i dodać do sangrii.Można najpierw schłodzić, a można od razu podawać. Koniecznie z dużą ilością lodu.
PS. Dzbanek nie jest brudny. To bąbelki :)
Na podstawie Wikipedii
Uwaga, BONUS 18+Każda dziewczyna miała przygotować coś do jedzenia i jak tylko o tym usłyszałam, postanowiłam upiec babeczki czekoladowe, bo Panna Młoda uwielbia czekoladę.I tak powstały puszyste babeczki czekoladowe z kremem z białej czekolady i czekoladowymi... peniskami :)Sangria była trochę przy okazji ;)Peniski są trochę "poszarpane" na wierzchu, bo chwilę za długo zostawiłam foremkę z nimi w gorącej wodzie, żeby się odkleiły i czekolada zaczęła się rozpuszczać.