ßßß Cookit - przepis na KREM Z MLEKA W PROSZKU

KREM Z MLEKA W PROSZKU

nazwa

Wykonanie

Pyszne, kruche ciasteczka. Bardzo lubię takie. Niestety wybrałam trochę za duże foremki (kwadratowe) i strasznie mi się brzegi kruszyły. Nie mówiąc już o tym, jak rozpadały się te z "okienkiem" ;) ale drobne serduszka były idealne :) i właśnie im drobniejsze te ciasteczka, tym lepiej.
A skąd taka nazwa? od proporcji :)
CIASTKA "1, 2, 3"
składniki:
- 100g cukru pudru
- 200g margaryny
- 300g mąki pszennej
- 1 żółtko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Połączyć ze sobą wszystkie składniki, wyrobić z ciasta jednolitą kulę, zawinąć w folię i odstawić na godzinę do lodówki.
Rozwałkować na grubość ok. 4mm (ja wałkowałam między 2 kawałkami folii spożywczej - polecam tę metodę zamiast podsypywania mąką).
Wycinać drobne ciasteczka i piec ok. 6-7 minut w temp. 180°C.
WERSJA KAKAOWA: ja przed schłodzeniem podzieliłam ciasto na 2 nierówne części, do mniejszej dodałam 1 łyżkę kakao . Gdyby ciasto zrobiło się za twarde, można dodać 1 łyżeczkę białka (ja nie musiałam).
Możecie zostawić ciastka same, suche. Takie też są super :) Ale żeby nie były, jak to określił G. "takie same jak wszystkie", możecie je udoskonalić, dodając do nich krem z mleka w proszku. Jest szybki i prosty, a sporo zmienia :)
składniki:
- 2 ubite białka
- 1/2 kostki (125g) margaryny
- 300g cukru pudru
- 200g mleka w proszku
- 2 łyżki spirytusu (użyłam wódki)
Wcześniej należy wszystko, co schłodzone, wyjąć i zostawić, żeby miało temperaturę pokojową.
Wymieszać ze sobą dokładnie. Jeśli krem nie jest na tyle gęsty, żeby można go było wyciskać szprycą i zachowywał kształt, powinno wystarczyć odstawienie go na 10 minut pod przykryciem.
Nakładać szprycą na ciastka i zostawić do wyschnięcia na 24h (u mnie wystarczyła 1 noc).
Należy spożyć w ciągu 1 , 5 tygodnia (bez chowania w lodówce).
źródło: forum cincin.cc
Źródło:http://redandpale.blox.pl/2013/12/Ciastka-1-2-3-i-krem-z-mleka-w-proszku.html