ßßß
CIASTKA "1, 2, 3"składniki:- 100g cukru pudru- 200g margaryny- 300g mąki pszennej- 1 żółtko- 1 łyżka mąki ziemniaczanejPołączyć ze sobą wszystkie składniki, wyrobić z ciasta jednolitą kulę, zawinąć w folię i odstawić na godzinę do lodówki.Rozwałkować na grubość ok. 4mm (ja wałkowałam między 2 kawałkami folii spożywczej - polecam tę metodę zamiast podsypywania mąką).Wycinać drobne ciasteczka i piec ok. 6-7 minut w temp. 180°C.WERSJA KAKAOWA: ja przed schłodzeniem podzieliłam ciasto na 2 nierówne części, do mniejszej dodałam 1 łyżkę kakao . Gdyby ciasto zrobiło się za twarde, można dodać 1 łyżeczkę białka (ja nie musiałam).
Możecie zostawić ciastka same, suche. Takie też są super :) Ale żeby nie były, jak to określił G. "takie same jak wszystkie", możecie je udoskonalić, dodając do nich krem z mleka w proszku. Jest szybki i prosty, a sporo zmienia :)składniki:- 2 ubite białka- 1/2 kostki (125g) margaryny- 300g cukru pudru- 200g mleka w proszku- 2 łyżki spirytusu (użyłam wódki)Wcześniej należy wszystko, co schłodzone, wyjąć i zostawić, żeby miało temperaturę pokojową.Wymieszać ze sobą dokładnie. Jeśli krem nie jest na tyle gęsty, żeby można go było wyciskać szprycą i zachowywał kształt, powinno wystarczyć odstawienie go na 10 minut pod przykryciem.Nakładać szprycą na ciastka i zostawić do wyschnięcia na 24h (u mnie wystarczyła 1 noc).Należy spożyć w ciągu 1 , 5 tygodnia (bez chowania w lodówce).źródło: forum cincin.cc