Wykonanie
Jakiś czas temu otrzymałam przesyłkę od firmy Eterno . W niewielkiej paczuszce znalazłam dwa słoiczki:
cytryny w
rumie i
pomarańczce w
rumie. Oba słoiczki były pięknie zapakowane :) Przyznam, że nigdy wcześniej nie próbowałam tego typu produktów, więc byłam bardzo ciekawa. Okazało się, że
cytryny w
rumie staną się jednym z moich ulubionych dodatków :) Dobrze komponują się jako dodatek do porannej jaglanki, w muffinkach, placuszkach oraz jako dodatek do porannej
herbatki. Dziś proponuję Wam m uffinki gryczano -
orzechowe z dodatkiem
maku, kwaśnej
cytryny i
rumu. Wyszły super :) Kwaskowatość
cytryn łamie zalewa rumowa, dlatego muffinki nie są gorzkie. Spróbujcie sami :)przepis na 6 muffinek

80 g
mąki gryczanej40 g
mąki z
orzechów ziemnychłyżeczka
proszku do pieczenia4 łyżki
makujajko5 plasterków
cytryn z
rumu ( użyłam tych KLIK)100 ml zalewy z
cytryn100 ml
maślankiDo miski przesiej
mąkę gryczaną i
mąkę z
orzechów ziemnych. Dodaj
proszek do pieczenia oraz
mak.
Cytryny pokrój na drobne kawałki, dodaj do pozostałych składników. W osobnym naczyniu wymieszaj
jajko z zalewą i
maślanką. Do składników suchych dodaj składniki mokre, wymieszaj wszystko dokładnie. Formę na muffinki wyłóż papierowymi papilotkami. Wypełnij je masą do 3/4 wysokości. Piecz ok. 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Podawaj wystudzone.
