Wykonanie
Sezon
dyniowy w pełni więc muszą być i placuszki! Początkowo miały być z puree
dyniowego ale wszystko wykorzystałam do zrobienia babki
dyniowo-cytrynowej . Szukałam zatem idealnego dla mnie przepisu z dodatkiem surowej dyni, ale w każdym "coś" mi nie pasowało - w końcu postanowiłam zaufać intuicji i zrobić po swojemu placuszki na
maślance. To był strzał w 10! Wyszły mięciutkie, pulchne i niezwykle smaczne.
Poda łam je z pysznym, w 100% naturalnym
syropem z agaw y .
SKŁADNIKI:2
jajka1/2 szkl
maślanki80 g dyni (miąższu bez skóry)125 g
mąki1/2 łyże c zki
proszku do pieczenia1 łyżka
cukruol ej do smażenia1. Dyni ę zetrzeć na tartce na drobnych oczkach .2.
Jajka roz trzepać z
maślanką, dodać pozostałe składni ki, dokładnie wymieszać (ja robię to trzepaczką ręczną).3. Rozgrzać
olej, kłaść łyżką
porc je c iasta, smażyć na rumiano z obu stron.Podawać np. polane
syropem z agawy