ßßß Cookit - przepis na Piersi z kaczki pieczone w towarzystwie jabłek

Piersi z kaczki pieczone w towarzystwie jabłek

Wykonanie

To danie zawsze robi furorę na rodzinnych imprezach. Nie ma możliwości zepsucia kaczki w tym daniu. Zawsze wychodzi pyszne, kaczka jest idealna, miękka i delikatna. Polecam tym, którzy dopiero uczą się robić potrawy z kaczki.
Składniki na 8 porcji:
8 piersi z kaczki
8 dużych jabłek
żurawina w dżemie (1 słoiczek)
sól, majeranek suszony
olej
Przygotowanie:
Piersi dokładnie umyć i osuszyć. Skórę z jednej strony piersi ponacinać w kształt kratki. Wrzucić do miski i przyprawić – tylko solą i majerankiem. Polać oliwą, żeby przyprawy lepiej się trzymały. Odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Tuż przed pieczeniem piersi należy lekko obsmażyć z dwóch stron do lekkiego zarumienienia. Jabłka przekroić w poprzek na pół, wydrążyć pestki i do środka nałożyć po łyżce dżemu żurawinowego. Dużą blachę obłożyć folią aluminiową i polać olejem. Wyłożyć obsmażone piersi kaczki, dodać połówki jabłek, polać wszystko sosem, który powstał na patelni z obsmażania piersi. Wstawić do piekarnika na około godzinę, co jakiś czas przekładając piersi z jednej strony na drugą. Smacznego.
Źródło:http://zeszyt-pelen-przepisow.pl/piersi-z-kaczki-pieczone-w-towarzystwie-jablek/9223372036854775807