Wykonanie
To danie zawsze robi furorę na rodzinnych imprezach. Nie ma możliwości zepsucia
kaczki w tym daniu. Zawsze wychodzi pyszne,
kaczka jest idealna, miękka i delikatna. Polecam tym, którzy dopiero uczą się robić potrawy z
kaczki.Składniki na 8 porcji:8 piersi z
kaczki8 dużych
jabłekżurawina w
dżemie (1 słoiczek)
sól,
majeranek suszony
olejPrzygotowanie:Piersi dokładnie umyć i osuszyć. Skórę z jednej strony piersi ponacinać w kształt kratki. Wrzucić do miski i przyprawić – tylko
solą i
majerankiem. Polać
oliwą, żeby
przyprawy lepiej się trzymały. Odstawić do lodówki, najlepiej na całą noc. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni. Tuż przed pieczeniem piersi należy lekko obsmażyć z dwóch stron do lekkiego zarumienienia.
Jabłka przekroić w poprzek na pół, wydrążyć pestki i do środka nałożyć po łyżce
dżemu żurawinowego. Dużą blachę obłożyć folią aluminiową i polać
olejem. Wyłożyć obsmażone piersi
kaczki, dodać połówki
jabłek, polać wszystko sosem, który powstał na patelni z obsmażania piersi. Wstawić do piekarnika na około godzinę, co jakiś czas przekładając piersi z jednej strony na drugą. Smacznego.